OT Konzervy vs zavareniny
Jaroslav Lukesh
lukesh na seznam.cz
Pátek Prosinec 7 15:55:24 CET 2012
To je prumyslová sterilizace, ale podomácku se to delávalo 2x s 24h pauzou
pri normální teplote okolní vroucí vody a vydrzelo to tak dýl nez se to
snedlo.
----- Puvodní zpráva -----
Od: "Jan Waclawek" <konfera na efton.sk>
Kompoty maju kysle pH, co samo osebe zlikviduje cast mikroflory.
> protoze tam není nálev a je tam maso a hlavnì protoze se zavaøily jenom
> jednou, cokoli z masa se zavaøuje 2x, aby se znièily i bakterie co se pak
> probudí ze spor.
Este nikdy som nezavaral maso ani som nevidel ten gulas v skle, ale
konzervy sa rozhodne sterilizuju len raz, a to dlho a pri relativne
vysokej teplote. Predpokladam, ze gumove tesnenie pouzivane na sklenenych
obaloch tieto podmienky neznesie; a ak ano, tak druhy problem je, ze ta
sterilizacia na 121+st.C sa robi v autoklavoch pri pomerne vysokych
tlakoch.
Napr.
http://www.google.com/search?num=100&hl=en&safe=off&complete=0&site=webhp&source=hp&q=sterilizacia+konzerv&btnK=Google+Search
-> http://fbp.uniag.sk/data/aa5e573b.pdf -> Tab.2
Další informace o konferenci Hw-list