OT: Linux (na desktopu) a kompilace (bylo: Re: Alternativni firmware do routeru - SVN server)

Michal Grunt michal.grunt na vynet.cz
Čtvrtek Listopad 3 09:22:31 CET 2011


Každý lepsi prodejce (i ty co pocitace skladaji) i velci vyrobci (HP, DELL...) mají v konfiguratoru (ci je moznost si vybrat) volbu OS. Problem je v tom, ze Linux není moc nasazovan na desktopy do kancelari. Jednak na to není poradny software typu ucetnictvi (uz se tu psalo) - pokud to nejede přes web a to ještě neznamena ze to pojede v Mozille (ruzne pomocne ovladaci activex prvky) nebo jen nutne to obcházet přes Wine, Dosbox atd. A pak, musite byt chte/nechte kompatibilni s ostatními (problémy s kompatibilitou OpenOffice/MS Office) - jednoduche tabulky ci dopisy jsou většinou v pohode, ale jak je něco slozitejsiho mate smulu a stejne to musite otevřít na nejakem pocitaci, kde jsou MS Office (nejak to zpracovat, aby to otevrela i druha strana - coz většinou ani nejde a zabere to cas který zdrzuje od skutecne prace). Ale třeba se to s formatem Open Document zmeni. O grafických programech pro Linux typu Photoshop ci CAD ani nemluve. Takze to je nejspis ten důvod. Navíc pokud se rozsypou Windows, da je dohromady kde kdo, ale pokud to bude Linux (i když to nejspis tak caste nebude) tak tam uz je potřeba opravdu někdo schopnejsi a ten si to necha zaplatit. Pak je otázka zda se cena za praci nevyrovna cene za licenci Windows a nasledne skoro bezstarostny provoz ci jednoducha sprava. Navíc plno firem nechce experimentovat, potřebuje nakoupit a hned fungovat (protože se většina nakupu vypocetni techniky u mensich firem resi operativne, když zrovna něco odejde tak potrebuji hned nahradu a moc neplanuji pravidelnou obnovu HW). Navíc kdyz nemate homogenni sit (třeba mimo ulozist atd.), prinasi to jenom problémy (když sekretarka ma Linux a ostatní mají Windows dost často se musí resit nejaka nekompabilita datových souboru mezi sebou a za chvilku je to tak otravne a sekretářka ci ten kdo ji data poskytuje neresi nic jiného nez jak soubor rozumne a v cem otevřít, ze se stejne prejde na Windows).

-----Original Message-----
From: hw-list-bounces na list.hw.cz [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of Pavel Kadečka
Sent: Thursday, November 03, 2011 8:49 AM
To: HW-news
Subject: Re: OT: Linux (na desktopu) a kompilace (bylo: Re: Alternativni firmware do routeru - SVN server)

2011/11/3 zu1234 <zu1234 na seznam.cz>:
>> Nojo, bude tam nějaký spiknutí. Nebo nějaké logické důvody jako třeba 
>> minimální poptávka po linuxových počítačích. Nakonec kaľdej si to 
>> můľe stáhnout a nainstalovat zdarma.
>
> Ano, po tom co si nechtě zaplatíte na nějaký OEM MS produkt ;-)

To není pravda. Když nechtě, tak si můžete koupit PC bez OS, na Alze maj teď 764 notebooků v nabídce, z toho 92% je s Windows. IMHO nabídka odpovídá poptáce. Máte tam 5% notebooků bez OS nebo s Linuxem (a asi 3% s MAC OS).

Další věc je, že pro výrobce potažmo pro prodejce jsou náklady na licenci Windows poměrně malé. Častý argument je, že bez OS / s Linuxem se dají koupit jenom levné a málo výkonné notebooky - ale když si někdo kupuje opravdu drahý notebook, bude řešit nějakých 500-1000 korun za licenci Windows? Navíc takovou slevu vám dá snad každý prodejce (=de facto máte Windows zdarma a dělejte si s nima co chcete, třeba je smažte). A je třeba tohle málo výkonné?

http://www.alza.cz/fujitsu-lifebook-p771-d237915.htm
http://www.alza.cz/asus-k72dr-ty113-d191669.htm

Prodejce něco nabízí v dané konfiguraci a s daným SW. Berte nebo nechte bejt. Proč nebojujete třeba proti analogovému modemu (nebo wifi nebo CD / DVD...) tj. proti něčemu, co nepotřebujete a stejně to musíte zaplatit? Že by to měli obšancovaný výrobci chipsetů pro modemy?

P.K.
_______________________________________________
HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz Hw-list na list.hw.cz http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list


Další informace o konferenci Hw-list