Jak skladovat máslo (to opravdové, vzpomínáte?)
HW CNCnet.info
hwnews na cncnet.info
Neděle Listopad 21 06:41:49 CET 2010
Jestli se nepletu tak voda nebyla uvnitr hrnce s maslem, ale hrnec byl
dvojity (dve nadoby v sobe) a v tom vnejsim byla voda nalita jen par cm.
Takze mokra kamenina vzduch dovnitr nepustila. Jestli bylo viko
zatesnene drazkou s vodou nevim.
Ten hrnec se prave do sklepa nedaval. Pamatuji ze moje babicka to uz
nepouzivala na maslo, ale delala nejakou pomazanku z tvarohu (ala
rozhuda), ktera se musela nechat zrat (pri spravne teplote) a stalo v
predsini (pruchozi takze tam byl stale pruvan). Babicka uz nemela tu
original nadobu a tak to resila kameninovym hrncem bud stojicim v misce
s vodou a nebo dala pomazanku do hrnecku a ten stal ve vode uvnitr
kameniny. Podle toho co mela zrovna po ruce.
RV
Dne 21.11.2010 2:27, gatilo napsal(a):
> 21.11.2010, 2:16:45
>
> Pred 100 lety patrilo kameninove nadobi k nejbeznejsimu vybaveni kazde
> kuchyne, takze kamenina a maslo k sobe patrili urcite.
> Otazka je, co s tou vodou. Ochlazovani odparem funguje, ale ma-li
> fungovat dobre, predpoklada to neglazovanej hrnec a dobre proudeni
> vzduchu. Co si pamatuju z chalupy, vsechny hrnce byly glazovane. To
> nevylucuje pouzivani i neglazovanych, jen u mych predku nebylo diky
> kvalitnimu sklepu nic takoveho zapotrebi.
> Ale dobre proudeni vzduchu okolo, je v pripade uzavreneho spajzu asi
> dost problematicke. V africe se pry takove nadoby zavesuji na
> stromy - stin a vitr.
> Je mozne, ze masla byl plny hrnec a voda byla jen na povrchu, spise
> jako ochra proti oxidaci. A nebo jen ve zlabku na okraji jako "vodni
> tesneni".
>
> S pozdravem Pavel
> mailto:gatilo + zavinac + centrum.cz
>
Další informace o konferenci Hw-list