Re: Jak skladovat máslo (to opravdové, vzpomínáte?)
gatilo
gatilo na centrum.cz
Neděle Listopad 21 02:27:48 CET 2010
21.11.2010, 2:16:45
Pred 100 lety patrilo kameninove nadobi k nejbeznejsimu vybaveni kazde
kuchyne, takze kamenina a maslo k sobe patrili urcite.
Otazka je, co s tou vodou. Ochlazovani odparem funguje, ale ma-li
fungovat dobre, predpoklada to neglazovanej hrnec a dobre proudeni
vzduchu. Co si pamatuju z chalupy, vsechny hrnce byly glazovane. To
nevylucuje pouzivani i neglazovanych, jen u mych predku nebylo diky
kvalitnimu sklepu nic takoveho zapotrebi.
Ale dobre proudeni vzduchu okolo, je v pripade uzavreneho spajzu asi
dost problematicke. V africe se pry takove nadoby zavesuji na
stromy - stin a vitr.
Je mozne, ze masla byl plny hrnec a voda byla jen na povrchu, spise
jako ochra proti oxidaci. A nebo jen ve zlabku na okraji jako "vodni
tesneni".
S pozdravem Pavel
mailto:gatilo + zavinac + centrum.cz
--
Pavel Kutina napsal:
> Priznam se, ze mne tato (pravdepodobne spravna) skutecnost ani nenapadla,
> ovsem jsem i nadale presvedcen, ze ten kameninovy hrnec, maslo a voda
> dohromady patrily, jen ty detaily si uz nevybavuju - prece jen jsem maslo
> videl naposledy asi pred petatriceti lety.
> Pavel Kutina
> ----- Original Message -----
> From: "gatilo" <gatilo na centrum.cz>
> To: "HW-news" <hw-list na list.hw.cz>
> Sent: Sunday, November 21, 2010 1:00 AM
> Subject: Re: Jak skladovat máslo (to opravdové, vzpomínáte?)
> 21.11.2010, 0:59:52
> A neni, cirou nahodou, maslo lehci nez voda ?
> S pozdravem Pavel
> mailto:gatilo + zavinac + centrum.cz
> --
> Pavel Kutina napsal:
>> No babickovskej figl byl spajz a v nem maslo v kameninovem hrnci, zalite
>> vodou, jestli se nepletu. Kamenina prusakem a odparem chladila a voda
>> branila zluknuti masla.
>> Pavel Kutina
>> ----- Original Message -----
>> From: "Pavel Krafcik" <hw na pjk.cz>
>> To: "HW-news" <hw-list na list.hw.cz>
>> Sent: Saturday, November 20, 2010 11:29 PM
>> Subject: OT: Jak skladovat máslo (to opravdové, vzpomínáte?)
>> Zdravím konferu,
>> Existuje nějaká věc na skladování másla, která by dokázala udržet máslo
>> přiměřeně studené, ale přitom relativně mazatelné? Lednička je moc
>> studená a pokojová teplota je i v zimě zase moc vysoká. Dost jsem
>> hledal, ale zatím nenašel. Představoval jsem si nějaký boxík s peltierem
>> a termostatem, či tak nějak a asi to fakt neexistuje.
>> Neřešil jste to někdo?
>> Znáte případně nějaký babičkovský fígl?
>> Pavel Krafčík
>> _______________________________________________
>> HW-list mailing list - sponsored by www.HW.cz
>> Hw-list na list.hw.cz
>> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
>> _______________________________________________
>> HW-list mailing list - sponsored by www.HW.cz
>> Hw-list na list.hw.cz
>> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
> _______________________________________________
> HW-list mailing list - sponsored by www.HW.cz
> Hw-list na list.hw.cz
> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
> _______________________________________________
> HW-list mailing list - sponsored by www.HW.cz
> Hw-list na list.hw.cz
> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
Další informace o konferenci Hw-list