Re: Problem s ND

j.Krajinka@seznam.cz j.Krajinka@seznam.cz
Neděle Březen 28 18:26:34 CEST 2010


Ono to je dvousecne, uzka specializace vede k zahube, respektive produkuje nepouzitelne specialisty,
kteri jsou schopni prezivat pouze uvnitr mest a kazdy vykyv systemu je nici.
Schvalne trochu nadsazuji, ale v konecnem dusledku to tak je.
Spousa nejen cechu se ve svete prosadila, protoze mela jistou univerzalnost a dokazala mit na vec komplexnejsi pohled.
Dnes i zde cim dal tim casteji slychavam , to co zde pise PZ, ale nejsem si jist, zda je to ta spravna cesta, spise neni.

Jirka

>Původní zpráva ze dne 28.3.2010 od Michal HW:

> O cinske mene se dlouho hovori, treba tady:

Nejsem ekonom a tomuhle nerozumím. Jen vím, kolik v naši zemi a potažmo v celé EU máme úředníků, které musíme živit, jak šílenou tu máme byrokracii, která nám ztěžuje práci, jaké všechny nesmysly nám tu nařizují, co za zmetky nám tu vládne, jaké zmetky produkují (zákony), jak nás okrádají apod. Takže nevidím důvod, proč by to nemohlo být levnější.

> Ja se nebranim pokroku.

Jakto? Psal jsi o řemeslné zručnosti. Přitom já znám spoustu lidí, kteří si nechtějí opravovat staré věci. Prostě nechtějí.

Když si koupím notebook se tříletou zárukou a budu ho aktivně používat, stejně za ty tři roky už bude na prd. Nemá už ani cenu do něj kupovat nové akumulátory, protože už bude technologicky zastaralý, takže si koupím nový, opět se zárukou.

> Vadi mi vyhazovani novych veci u kterych se zkazila nejaka drobnost.

Nová věc je v záruce a tak přece se nic nevyhazuje, ale reklamuje.
Jestli už je po záruce, pak to není nová věc.

> To neni pokrok to je cesta do pekel - zbytecne plytvani energii, 
> lidskou praci a surovinami.

Ale jak jsi na tohle přišel? Jak můžeš tvrdit, že k opravě notebooku je potřeba méně energie, méně práce a méně surovin než k výrobě nového? Uvědom si, že tu součást(ku) musíš tak jako tak vyrobit, musíš ji několikrát zabalit a přebalit, několikrát zaevidovat, několikrát vyfakturovat, několikrát přepravit přes mnoho skladů a přes půlku světa, musíš ji někde skladovat, pak dopravit až na stůl, musíš si nakoupit vybavení na její použití, musíš ji vyměnit, také tu závadu zjistit, sehnat dokumentaci. Tohle všechno podle mého názoru stojí daleko víc energie a nákladů, než stojí notebook, když se vyrobí ve velkém množství.

Uvědom si, že ty vycházíš z toho, že vybavení máš, energie nevidíš a svůj čas nepočítáš. Kdybys to ovšem všechno spočítal, tak najednou zjistíš, že takovéhle samo-domo bastlení je drahé jako prase oproti Číně, kde z linky vyjede sto tisíc stejných počítačů.

Jistě, že třeba vyměnit si kolo na silnici s tímhle nemůžeš srovnávat, to zvládne i ženská, když si stopne někoho, kdo to umí. Ale xenonové světlo už si třeba na silnici nevyměníš. A když budeš top manager v obleku za 50 tisíc, tak pod to auto taky nepolezeš. Přitom by sis taky mohl oblek sundat, svléknout se do trenýrek a to kolo vyměnit. Jenže ty víc peněz vyděláš, když nebudeš svým časem plýtvat na výměnu kola a než přijede servis vyměnit kolo, případně než ti přistaví náhradní vozidlo, vyděláš nějaké peníze na tom notebooku nebo telefonem.

Ono i v té době našich praprarodičů si každý nedělal všechno sám. Když se ti polámalo kolo od vozu, tak sis ho prostě neopravil, stejně jako sis neopravil pec nebo třeba boty. To vždycky dělal někdo jiný, třeba kolář, pecař nebo švec. A ani on sám nedělal všechno, třeba nevyráběl kola ze stromu, ale nakoupil dřevo již připravené, nepálil cihly do pece apod. Dnes také servis pracuje s nějakými komponentami a také si dáváš normálně věci do servisu, abys je měl opravené. To je přece normální věc, tak to vždycky fungovalo.

A když ty boty opravit nešly, tak jsi je vyhodil a koupil nové. Dnes je to o tom, že práce jednotlivce je drazší než práce výrobní linky.
To dříve nebylo, protože dříve byli jen ti jednotlivci. Nemusím ti snad vysvětlovat, že automatický osazovací automat vyplivne hotovou základní desku notebooku tak rychle, že se ani nestačíš pořádně rozkoukat, a že náklady na výrobu takové desky včetně součástek nakoupených ve velkém množství budou daleko nižší, než náklady na opravu jakékoliv její části člověkem, který tomu rozumí. Tomu já ale neříkám plýtvání.

A temín plýtvání lidskou prací v EU vůbec neznám, tady se opravdu nikdo nepředře, to si buď jistý :-)

> A taky nevim proc bych mel za kazdou pokazenou drobnost platit,

Aha :-)

> navic se zda ze nekteri vyrobci zavady delaji schvalne.

Když se to jen zdá, tak to není prokázané. Pokud je to prokázané, pak se můžeš bránit.

> A jeste se stava clovek strasne zavisly na technologii a servisu.
> Ono ne vzdy a ne vsude je dostupny opravar nebo servisni stredisko a 
> na spouste mist neni ani signal aby si clovek zavolal pro pomoc.
> Predstavte si chatu, prijezd 15km po lesnich cestach. Mobil tam spise 
> nefunguje nez funguje. (Ze super telefonama jste v totalne v haji, ty 
> tam nejdou vubec.) A chytnete defekt. Protoze jste "pokrokovy" clovek, 
> tak si zavolate servis. Co Vam asi reknou? Jak tam trefi? Maji na to 
> auto, aby tam dojeli?

Výměna kola je specifická činnost. Asi tak jako že když jsi velmi závislý na počítači, máš počítačů několik, několik klávesnic, několik myší, několik monitorů, několik tiskáren. Tak jako máš v autě rezervní kolo. Jenže když to kolo píchneš, tj. máš poškozenou pneumatiku, tak si ji taky nebudeš opravovat sám. Kolo vyměníš za rezervu, dojedeš do pneuservisu a tam ti tu pneumatiku opraví a přehodí. Je to tak, nebo si pneumatiku budeš nějak lepit na té chalupě? Pak je ovšem otázkou, co to udělá, až vyjedeš z lesní cesty na dálnici a pošupeš si to rychlostí 130 km/h na samo-domo zalepené pneumatice.

Petr Zahradník, počítačový expert



More information about the Hw-list mailing list