OT: Keramické nože

Pavel Krafcik hw@pjk.cz
Neděle Listopad 1 17:22:27 CET 2009


S ocílkou nemám zkušenosti. Ostřit se dají na kamenech:
http://www.japanesechefsknife.com/HowToSharpen.html zatím jsem to
nezkoušel. Nemám kameny, ani znalosti a zkušenosti.

Pavel Krafčík


Kručinský Ladislav napsal(a):
> Dobrý den,
> dají se tyto nože obtahovat ocílkou ?
> Jaký je vůbec postup ostření takovéto HiTech technologie ?
> Máme v kuchyni sadu solingenských nožů a brousím je ručně nejdříve nahrubo na brusném kameni pod olejem a pak najemno na břidlici pod vodou. Broušení vydrží tak měsíc - dva při občasném obtahu na ocílce. 
> 
> 
> L. Kručinský
> 
> -----Original Message-----
> From: hw-list-bounces@list.hw.cz [mailto:hw-list-bounces@list.hw.cz] On Behalf Of Pavel Krafcik
> Sent: Sunday, November 01, 2009 4:55 PM
> To: HW-news
> Subject: Re: OT: Keramické nože
> 
> Zdravím,
> 
> koupil jsem před mnoha lety japonské nože Kai Shun http://www.metrokitchen.com/about_shun
> 
> Je to klasická japonská technologie a má to tyto vlastnosti:
> 
> - když jsou nože nové, jsou neuvěřitelně ostré a nebezpečné
> - ostří hodně dlouho vydrží, pokud nejste blb a nepoužíváte na krájení skleněné eurprkýnko
> - nože se musí pravidelně ošetřovat. Některé použité plátky oceli reznou. Projeví se to ale při dlouhé nečinnosti - tak měsíc.
> - když se nože otupí, tak vás s ním vyhodí ze všech nožířství, kromě Renesance v Moskevské ulici. Sice se snažili, ale originál to nebyl
> - jádro nože (ten plát uprostřed) je hodné křehký, takže při šíleném zacházení není problém udělat zub, nebo zlomit špičku. Povedlo se mi obojí a Renesance měla co dělat.
> 
> Pavel Krafčík
> _______________________________________________
> HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz Hw-list@list.hw.cz http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
> _______________________________________________
> HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
> Hw-list@list.hw.cz
> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
> 


More information about the Hw-list mailing list