Sklokeramicka varna deska, novy sporak, IN?

Pavel Hudecek phudecek@tiscali.cz
Pátek Prosinec 19 13:42:49 CET 2008


Je to skutečně značně lepší než cokoli jiného. Dokonce i jednoplotýnkovej 
vařič za 1 kKč se takto projevuje. Hlavní rozdíl je v rychlosti. Prostě když 
něco ihned po zapnutí začne do dna přenášet výkon 2 kW s účinností 90 %, je 
z každého hrnce rychlovarná konvice:-) Ale tento rozdíl byl patrný i u 
stařičkého ind. vařiče s výkonem 1,2 kW.

Nejlépe funguje obyčejné, levné, tenké smaltované nádobí.

Souhlasím se zkušenostmi manželky M. Sempola. Jen doporučuji pro dlouhé 
vaření používat regulaci výkonu (ne každá deska ji ale umí). Zapomnětliví 
lidé také ocení časovač. Prakticky většina mého vaření probíhá stylem 
"zapnu, po uvedení do stabilního varu odejdu, ... přijdu k hotovému jídlu 
(zapomenu, přijdu k hotovému, ale studenému).

Dvojité dno může a nemusí vadit. Vždy trochu vadí tím, že je silnější a 
snižuje rychlost odezvy. Hlavně ale často obsahují příliš el. vodivé 
materiály, které snižují účinnost přenosu a indukčnost cívky vařiče. Ten pak 
protestuje a odmítá topit.

PH

From: "Navrh A P" <navrhpcb@centrum.cz>
Myslite? Kdyz hlavnim faktorem je rocni pausal na plyn (jen na sporak) co 
rocne udela skoro 700 Kc, kolik to bude napresrok? To je pri soucasne cene a 
nepouzivani zaplacene za 10 let :-D

Jelikoz mam D25 tak na vikendovy obed jedu na NT a tedy provoz stoji par 
haleru... Spise jsem chtel vedet, jestli treba rychlost ohrevu PLYN vs. 
Sklokeramika, co je rychlejsi apod. Pripadneč jestli se ty desky neposkrabou 
nebo tak neco...


Jinak ty hrnce s dvojitym dnem na indukcni vubec nejedou nebo jak se to 
chova? A vazne jsou indukcni rychlejsi a usetri elektriku (asi jen o prostup 
tepla mezi deskou)? 




Další informace o konferenci Hw-list