Re: Silně OT :-) indukční vaření (bylo Spotřebiče MORA)

Pavel Hudecek phudecek@tiscali.cz
Čtvrtek Září 27 09:08:58 CEST 2007


Jiné návyky to vyžaduje, jinak by to nemohlo být výrazně lepší (tedy jiné). Speciální nádobí ovšem nikoli, optimálně funguje nejlevnější smaltované.

Hlavní výhoda je, že se to dá dobře a rychle regulovat (odezva je rychlejší, než u plynu). Pokud zapnete plotýnku o výkonu 2 kW na max, stane se z jakéhokoli hrnce rychlovarná konvice. Protože je přenos výkonu přímý, stoupá teplo okolo a nádobí lze většinou brát holou rukou za ucha, aniž byste se popálil.

Maximálně užitečná featura (ale nikoli samozřejmá u všech typů) je možnost přepínat způsob regulace, zda na stabilní výkon (optimální na trvalé udržování mírného varu zcela bez nutnosti míchání, i kdyby se vařená poživatina normálně měla připálit po chvilce nepozornosti), nebo stabilní teplota (smažení, nebo superúsporné vaření v papiňáku - nastavíte takovou teplotu, aby tlak nestačil na otevření ventilu).
Pokud k tomu ještě má možnost vypnutí po nastaveném čase, můžete klidně na celé vaření odejít a vrátit se až když je hotovo a teplota klesla na poživatelnou hodnotu.

Obecně: Je to skutečně něco výrazně jiného. Výhody jsou tím větší, čím více je vařící osoba ochotna o vaření přemýšlet a zpočátku i experimentovat.

Je dobré mít ovšem alespoň 1 plotýnku obyčejnou, protože na indukčních nechodí příliš vodivé nádobí, tedy ani hliníková, teflonovaná pánvička.

PH

  From: jan.kuba 


  aze napsal(a):

  >Když novou desku, tak indukční.

  Můžete prosím popsat proč indukční ( výhody)...???
  Mám jednu známou ( kuchařka) a ta onehdy prohlásila, že se na tom nedá 
  normálně vařit.  Je prý třeba jiné "návyky"  a  nutnost použití spec. 
  nádobí.
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20070927/b7baa31b/attachment-0002.htm 


Další informace o konferenci Hw-list