Ekvitermni regulace topeni.

zoodiskus@mbox.vol.cz zoodiskus
Středa Březen 17 11:50:52 CET 2004


Muj dotaz asi nepatri primo do teto konference, ale zadnou vhodnejsi neznam a zde by se mohli vyskytovat inteligentni lide schopni poradit.

Rad bych spachal vlasni ekvitermni regulaci pro topeni v RD. Konktretne stenove vytapeni + plynovy kotel (RD ma skvele izolace R=5.4 tj. tep. ztraty cca 7kW).

Po HW strance mam celkem jasno tj. ridici MPU, cidlo venkovni teploty, cidla vnitrni teploty, teplota vody na vystupu z kotle, za smesovacim tricesnym ventilem a teplota vody vracejiciho se do kotle. 
Ridit se bude spinani kotle, servo na trojcesnem ventilu, cerpadlo a pripadne dalsi serva na skrticich ventilech umoznujici vyradit nebo omezit vytapeni nektere mistnosti (pokod pro hosty apod.).

Hlavnim problemem je absolutni nedostatek informaci o zpusobu regulace takove soustavy tj. vhodny regulacni algoritmus nebo matematicky model.

Muzete nekdo poradit pripadne doporucit zdroj informaci na zaklade ktereho by slo navrhnout sw pro regulaci.

Predem dekuju.

S.Novy

P.S. Vim, ze podobny ekvitermni regulator   lze koupit hotovy, ale cena tech co se mi libi je cca 40.000,- a funguji jako black box a pak co bych delal po vecerech, ze.









Další informace o konferenci Hw-list