RE: Kompatibilita optických SFP modulů a switchů

Šerých Jakub Serych na panska.cz
Čtvrtek Březen 14 16:40:47 CET 2024


Na tohle stačí taky bouchač se zaškolením, svářečkou bratru za 30 tisíc, laserovým svítítkem za tisícovku (aby našel správné vlákno) a pár kleštičkama, aby si to dokázal oholit atd. Když bude zručný, tak ten jeden svár, co bude dělat u zákazníka bude mít za stejnou dobu, jako kdyby jeho bratr ethernetový bouchač krimploval konektor.

Když to stavíme v rámci cvičení se studentama, tak používáme technologii Ubiquiti, kde OLTčko je tohle:
https://www.i4wifi.cz/cs/211090-ubiquiti-ufiber-olt-4-4x-gpon-port-1x-sfp-port-35w-1x-ufiber-gpon-b-modul?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwwMqvBhCtARIsAIXsZpb2CilirNRKG692cwyH_Gv5lnF4p0SZUIM0GwFMIEcoRTpkfSnppxwaAoDREALw_wcB
(necelých 30 tisíc a obslouží až 512 klientů)
Zákaznická jednotka je toto:
https://www.i4wifi.cz/cs/211083-ubiquiti-ufiber-loco-gpon-jednotka-sc-apc-port-1x-gbit-rj45-poe-24v?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwwMqvBhCtARIsAIXsZpbwMtjFFoAae5e9-CvDvqm9KmdB6ersN_7P0a-kuRmIaPlYG37fpTQaArMrEALw_wcB
(trochu přes tisícovku to znamená výrazně levnější než trochu lepší VDSL modem)
a splittery jsou něco jako:
https://allegro.cz/nabidka/fiberm-splitter-plc-1-32-sc-apc-abs-box-14236683951?utm_feed=712e6653-4749-4512-b084-b6e297fc9e0b&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=CZ%3EElectro%3EComputers%3E3P%3EPMAX&ev_campaign_id=20012341624&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwwMqvBhCtARIsAIXsZpbvRjcxyvtDpw2mscbgY9dXqposXONYJcmxqu2-3vNt3UVGmGBG35AaAmL8EALw_wcB
(1:32 za tisícovku)
Rozsah výkonů na přijímači, ve kterém Ubiquiti (a asi velmi podobně i jiné prvky) fungují je -8 až -28 dBm, vysílač vysílá +3dBm, takže rozpočet na útlum trasy je až 31 dB.

Je to fakt v rozsahu toho paneláku neporovnatelně jednodušší montáž než kdyby to bylo Ethernetem.

A netvrdím, že by bouřka nějak řadově Ethernety skládala, ale stát se to určitě může. Tady to nehrozí.

Jakub Šerých

From: Hw-list <hw-list-bounces na list.hw.cz> On Behalf Of Petr Labaj
Sent: Thursday, March 14, 2024 3:08 PM
To: hw-list na list.hw.cz
Subject: Re: Kompatibilita optických SFP modulů a switchů

Tak 100x jednodušší to nebude, ale natáhnout někam UTP, na to stačí jeden bouchač s krátkým zaškolením, špulkou kabelu a krimpovačkama za 500 Kč.

Trochu mě udivuje, že ten optický signál má tak obrovský výkonový budget, že pro rozbočení na panelák tomu stačí pasivní splitter.
Já prosím netvrdím, že to tak není. Na to mi schází vědomosti. Jen že mě to udivuje a naplňuje hlubokou úctou k té optice.

K té bouřce: píše se tady o odcházení techniky jako o běžné záležitosti.
To se opravdu v těch železobetonových panelácích tak často děje?
A jak to pak dělají ve všelijakých těch kancelářských barácích, kde je hustota UTP rozvodů mnohonásobná proti nějakému paneláku?
A optika se tam ve vnitřních rozvodech nijak moc nepoužívá. A pokud používá, tak možná dneska. Ale ne před 15 lety, kdy byla cenově úplně jinde.
Stejně tak v těch panelácích byly odjakživa metalické televizní rozvody. A nemám pocit, že by nějak hromadně odcházely vstupy na bednách.

PL

*******************
Dne 14.3.2024 v 8:06 Šerých Jakub napsal(a):
Představte si klasický komunistický panelák se šachtou, (která byla určena na silový rozvod, telefonní linku a dva dráty od zvonku), před vstupy do bytů. A teď do té šachty buďto dejte řekněme 24 ethernetových kabelů pro 12 pater po dvou bytech, dole ve sklepě řešte umístění a napájení poměrně velkého switche, a pak čekejte, co s tím udělá bouřka.

Nebo do toho strčte jeden raiser kabel o průměru cca centimetr, dole ve sklepe malinký pasivní splitter a tam kde zákazník chce optiku prostě naříznete bužírku raiseru, vytáhnete z toho jedno vlákno, rovnou mu ho tenkou trubičkou dovedete do bytu a ukončíte optickou zásuvkou. Kde zákazník zatím nechce, nic neděláte a v momentě, kdy se rozmyslí, má to technik za max hoďku, ale spíše ještě daleko rychleji hotové. Metr holého vlákna je dnes za cca korunu, takže raiser s 24 vlákny je za 30 kaček (něco taky stojí bužírka a výroba toho kabelu).

Co z toho je asi tak stokrát jednodušší a materiálově i pracovně výrazně levnější a navíc poskytuje nepoměřitelně vyšší možnosti služeb?

Jakub Šerých

From: Hw-list <hw-list-bounces na list.hw.cz><mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz> On Behalf Of Petr Labaj
Sent: Wednesday, March 13, 2024 11:13 PM
To: hw-list na list.hw.cz<mailto:hw-list na list.hw.cz>
Subject: Re: Kompatibilita optických SFP modulů a switchů

Díky za zajímavé informace.
Žil jsem v domnění, že ta metalická linka k jednotlivým zákazníkům je standard.
Že optika providera končí v nějaké centrální skříni, v ní je switch s optickým vstupem
a hromadou metalických výstupů.
Co snad musí vyjít levněji a snadno vzdáleně spravovatelné než tahat optiku
až do jednotlivých bytů.

------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20240314/30ff1409/attachment.htm>


Další informace o konferenci Hw-list