LCD Hodiny

Jindrich Fucik FULDA na seznam.cz
Úterý Červen 27 09:40:00 CEST 2023


Ahoj,

Mohl by jsi trochu rozebrat, co je cílem? Najdeš asi milion univerzálních procesorů od každého výrobce, které vyhoví tvému zadání. Pokud si chceš hrát a učit děti na kroužku jak fungují LCD hodiny, tak je to dobrá cesta a rád ti nějaké doporučím. Dnešní XLP (eXtra Low[e] Power) procesory na 2xAAA vydrží cca rok a to jsem se moc nesoustředil na úspornost, ale hrál jsem si s efekty.
Je to natolik profláklé, že číňani prostě vezmou nějaký úspěšný kód (někdy místo úspěšného berou "alespoň trochu fungující") a nahradí flash za PROM, nebo dokonce ROM a perou to na desky těch nejlevnějších budíků.

Existují i koncepty, kdy mají o malinko lepší LCD (má na sobě řádič) a procesor do něj cpe data pomocí nějaké "normálnější" sběrnice typu I2C. Najdeš docela hezké modely se spoustou RAM a celkem rychlým procesorem, které na jednu CR2032 přežívají více než půl roku. Viz například zde probírané senzory teploty a vlhkosti. V těch je celkem generický procesor, ke kterému si stáhneš datasheet a SDK a celkem normálně si naprogramuješ co se ti zlíbí.

---------- Původní e-mail ----------
Od: Michal Grunt <michal.grunt na gmail.com>
Komu: HW-news <hw-list na list.hw.cz>
Datum: 26. 6. 2023 22:24:21
Předmět: LCD Hodiny

Přemýšlím na jedné takové úplně zbytečně veci... Existuje nějaký obvod, který by měl minimální spotřebu (dokázal by běžet na např. 2xAA baterii mesice) a ke kterému by stačil připojit LCD displej a tlačítka a umelo to dělat hodiny včetně funkce budíku?


Další informace o konferenci Hw-list