[!!Mass Mail]Re: Logicka sonda

Kosta kosta na hrajme.si
Čtvrtek Listopad 5 11:45:29 CET 2015


Dne 5.11.2015 v 11:34 Kručinský Ladislav napsal(a):
> Jelikož jsem se kus života živil opravami systému postaveném na TTL logice nejzákladnější řady (už jsem se tady prsil - počítač RODAN a zbytek Ramony a Tamary) patřila logická sonda k základní výbavě. Měl jsem (a ještě mám) takový kufřík od Hewlett Packardu - HP 5011T. Je v něm sonda, pulser, klip a komparátor. A vše jsem velmi často používal. Základní nevýhoda pro současnost u tohoto setu je, že je pouze na 5V
> Obecně použitelnost sondy v dnešní době nevidím moc růžově. Hlavně z toho důvodu, že logika už se nedělá (resp. velmi málo) po hradlech a klopných obvodech ale skáče se (oprávněně) hned do vyšší integrace a tam už sonda moc nezmůže - zobrazí jeden bit v čase kdy na ni zrovna koukám. Ale na vývoj jednoduchých aplikací na kontaktním poli by asi využitelná byla.
> Co ale používám velmi často a nemohu si to vynachváli je pípák (šlusmetr, pískadlo, akustická zkoušečka...) s proměnnou výškou tónu. To mám už asi 35 let, jedna plochá baterka v tom vydrží věčnost a používám to prakticky pořád. Proměnný tón je výborný na potenciometry, termistory, foto-odpory -tranzistory -diody, a na spoustu dalšího. Třeba dálkové ovládače zkouším jenom tím že do měřicích svorek chytím fototranzistor a hned slyším přenášená data jako charakteristické škrkání. Taky už mám "naposlouchané" základní hodnoty odporů jako "něco kolem kila", "pár stovek Ohmů", "málo Ohmů" a "moc Ohmů".
> Myslím si, že tohle je složitostí srovnatelné s tou logickou sondou a bude to užitečnější. Podobné schéma jako používám já má na stránkách pan Belza, akorát tam jsou nějaké odchylky. Pokud bude zájem, pošlu svoje schéma.
>
> Zdravím
> L. Kručinský
>
Plně souhlasím,
ZX-Spectrum, Sharpa , SAPI jsem bez problémů opravoval s Log sondou a 
uzemněnou jehlou, jenže ta doba skončila ještě před koncem minulého  
tisíciletí

-- 
S pozdravem
M Kosťa Kostomlatský



Další informace o konferenci Hw-list