Re: [OT] Regulace indukčního vařiče výškou mezery

Lubor Otta butan na centrum.cz
Čtvrtek Květen 23 10:19:33 CEST 2024


Jak přesytit nejbližší nadřazené trafo
1) vnutit do zásuvky DC proud (vyhlazený!), je jedno jestli pomocí tlumivky, nebo její elektronické obdoby která jako zásobník energie použije kondenzátor. Jakési aktivní PFC naruby.
 
Jednocestně usměrněný proud nestačí, to není DC proud, nezáleží že má nenulovou střední hodnotu, protože se přetransformuje na primár.
 
2) Ten jednocestně usměrněný spotřebič ovšem na primáru nadřazeného trafa vlivem impedance přívodů vyvolá nenulovou střední hodnotu napětí, a ta v poměru odporu primáru našeho trafa a odporu přívodního vedení trochu ten transformátor trochu vychýlí ze středu, ale k nějakému zásadnímu přebuzení asi nedojde :-(
Lubor
 
 
 
______________________________________________________________
> Od: "Pavel Hudeček" <edizon na seznam.cz>
> Komu: hw-list na list.hw.cz
> Datum: 22.05.2024 19:34
> Předmět: Re: [OT] Regulace indukčního vařiče výškou mezery
>
Ale je zajímavá otázka, co by se stalo, kdyby se ve větším rozsahu realizoval ten plán s půlvlnama. To by totiž vlastně znamenalo DC proud. Aneb kolik % nominálního proudu musí téct jako DC trafem, aby nastal problém s přesycením a přehořela třeba pojistka na primáru. 
 
 A pak druhá část, když by se taková věc někam zapojila, zda a jak by to detekovali, když by to třeba po výpadku hodinu nic nedělalo a pak začalo postupně přidávat proud:-)


Další informace o konferenci Hw-list