RE: Proč čistit hrot pájky mosaznou vlnou a ne houbičkou ?

Šerých Jakub Serych na panska.cz
Středa Červen 5 08:04:29 CEST 2024


Nemůžu při svém minimalistickém bastlení posoudit vliv na životnost, ale s vlnou se rozhodně daleko lépe a rychleji pracuje. 
Bezmyšlenkovité šmrdli smrdli a je to. Zatímco u houbičky to bylo vždy několik průjezdů a sledování, jestli se podařilo jet tou správnou rychlostí, aby se cín setřel dřív než ochlazen vodou na hrotu ztuhne. 
(A navíc to ušetří vstávání navíc, jak si zapnete páječku, pohodlně se usadíte, a pak si řeknete "Ty vole Navlhčit špongiju!", a běžíte do koupelny. 😊 ) 

Jakub Šerých 

-----Original Message-----
From: Hw-list <hw-list-bounces na list.hw.cz> On Behalf Of Pavel Kořenský
Sent: Wednesday, June 5, 2024 1:13 AM
To: HW-news <hw-list na list.hw.cz>
Subject: Proč čistit hrot pájky mosaznou vlnou a ne houbičkou ?

Zdravím,

pokládám tenhle nejspíš blbý dotaz protože nemám srovnání.
Naposledy jsem páječku kupoval někdy 30 let zpět a dodnes perfektně funguje. Je to něco, co se jmenuje Salomon 30 nebo tak nějak, kdysi to prodával GM a na čištění hrotu to má misku s houbičkou. O něco později jsme kupovali do firmy nějaké pájky od Weller a ty také fungují dodnes a mají na čištění hrotu misku s houbičkou.
Ale když se tak dívám na různá videa na YT a prohlédnu si nabídku moderních páječek, většina z nich má čištění hrotu řešené mosaznou vlnou.
Je to nějak výrazně lepší nápad ? Nebo je to jen nějaká "virtue signalling" blbost, která se urodila následkem zákazu lovení mořských hub v nějaké směrnici OSN (podobně jako zákaz používání slonoviny na
cokoli) ? Nebo to nějak souvisí s RoHS ?

Zdraví PavelK


_______________________________________________
HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz Hw-list na list.hw.cz http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list


Další informace o konferenci Hw-list