RE: Laboratorní zdroj

Ladislav Kručinský ladislav.krucinsky na hermanicky-pivovar.cz
Úterý Leden 30 21:06:40 CET 2024


A že jsem tak smělý – je někde k nahlédnutí výsledek Vašeho vývoje lineárního stabilizátoru s MOSFETem na konci? Nebo je to drahé KnowHow? To píšu bez ironie, respektuji návrhy, které se musely „vysedět“.

 

Zdravím

Láďa

 

From: Hw-list <hw-list-bounces na list.hw.cz> On Behalf Of Pavel Hudeček
Sent: Tuesday, January 30, 2024 2:31 PM
To: hw-list na list.hw.cz
Subject: Re: Laboratorní zdroj

 

No já vyvíjel zdroj, kde je takový MOSFET přímo jako výstupní lineární člen a kondík za ním už prostě nebyl žádný, protože OZ se 750 V/µs to uřídil dokonale. Druhá verze byla s pomalejším, tak tam byl RC článek, něco jako 100R+100n.

Ale jinak ano, šlo by udělat spínaný zdroj, který by tam měl takhle udělanou rychou pojistku. Ale tipuju, že v 95 % případů by to bylo otravný, pořád by to vypínalo:-)
Šlo by i udělat, že by to přešlo na lineární regulaci proudu, než zareaguje spínaná část, ale vývoj už by byl dost vopruz, protože by se muselo hrozně dlouho testovat, zda se nenajde nějaká situace, kdy se to celý dohromady nějak zblázní.

PH

Dne 30.01.2024 v 9:35 Martin Záruba napsal(a):

Když si uvědomím, že v bms je běžně mosfet, který snese trvale 100 A a ve špičce 500 A, nešlo by za ten kondik dát takovýto mosfet a měřit proud až za ním (napěťová regulace by byla přes ten snímací člen, takže by neovlivňoval napětí). Jakmile proud vzroste nad povolenou hodnotu, mosfet během velmi krátké doby vypne. Nebo je to blbost?

Martin Záruba

Dne 29.1.2024 v 21:59 Jan Kuba napsal(a):

Ale tam není nijak velké napětí naprázdno. Napětí sedí. Je takové, jaké je nastavené. 

Problém je ten prokletý  kondenzátor na výstupu, který tam z princilu funkce spínaného zdroje být prostě musí.

U zdroje nastavíte 30V a omezení na 20mA.  Ten kond co je na výstupních svorkách se v klidu nabije a vy pak připojíte zátež.

Správně by zátěží  mělo protékat 20mA, jenomže ten kondík na výstupních svorkách se do zátěže vybije. Veškerá jeho energie, není tam nikde žádné omezení.

Plným proudem. Výsledek je, že ta zátěž ( LEDka) nepřežije, protože jí chvíli protéká 1000x vyšší proud.

 

Číňan si je toho vědom, proto na těch zdrojích má tlačítko, které "rozběhne zdroj" až po připojení zátěže. Takže tam ten lupanec není.

Částečně to řeší problém s tím velkým nábojem, ale pokud na chvíli zátěž odpojíte ( fyzicky  např. -  nějaký vakl na banánkách atd... ) a zase připojíte,

jsme na začátku.

 

 

 

 

po 29. 1. 2024 v 21:28 odesílatel Miroslav Šinko <sinkomiro na gmail.com <mailto:sinkomiro na gmail.com> > napsal:

Nepouzivala sa v nejakych typoch zdrojov tzv. interna minimalna zataz? Napr. 1k odpor za male jednotky sekund doladi vystupne napatie bez zataze na pozadovane. Minusom je zvysenie spotreby.  

 

miro

Používateľ Jan Kuba <honza.kuba na gmail.com <mailto:honza.kuba na gmail.com> > pondelok 29. januára 2024 napísal:

Nojo, je tam kondík na výstupu.  

V podstatě neprojde ani ten LEDkový test. Ten kond musí tu energii vybít do toho odporu. Tohle udělají i jiný Číny co jsou spínaný. 

Nejspíš neexistuje řešení, jak zabezpečit u spínaného zdroje aby tam ta špička nebyla.

Ano, dá se za to dát ještě lineární regulace, ale to pak nebude ten zdroj za 1200kč..

 

Dá se s tím žít, když člověk ví, co to dělá a co to může způsobit. Ale chce to mít alternativu, která tohle nedělá. Třeba i s menším max. napětím a 

	
	

 

------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20240130/b386d9c5/attachment-0001.htm>


Další informace o konferenci Hw-list