Re: OT: clenove konfery v nevyzadane poste + nefunguje filtr, treba Kozeluh, Simek a par dalsich

Jindrich Fucik FULDA na seznam.cz
Pondělí Únor 5 12:56:23 CET 2024


To už tu zaznělo - je to konsekvence několika faktorů:
Thuderbird je klientská aplikace (MUA = Mail User Agent) a tek se připojuje k mailserveru a dívá se, co je nového, pokud je něco nového, tak se dívá co a pokud nad tím má nějaká pravodla, tak je aplikuje.
Pak je tu web4u respektive jeho MTA (Mail Transfer agent). Někdo z internetu mu nutí mail, on si jej převezme a začne jej zatřiďovat. Cestou prochází pravidla a pro konferenci je typické, že má vysokou hodnotu spamovosti. Třeba proto, že odesílatel v obálce je zásadně jiný, než odesílatel v hlavičce, nebo proto, že v jeden čas přijde několik kopií velmi podobného mailu pro různé adresáty. Takže ten mail server nejprve určí, že mail patří do schránky pro uživatele ajtservis.cz a pak pokračuje a rozhodne se, že má blízko ke spamu, takže je rovnou zaparkuje do folderu spam. Pokud nemá webču nějaké rozhraní na blacklisting/whitelisting, tak smůla. (seznam.cz má, ale není moc intuitivní).

Takže mail sedí ve složce spam, protože tam prostě přistál dřív, než se o tom měl TB šanci dozvědět.
Pak se spustí TB (nastane jeho čas pro poolování mailu) a ten se primárně podívá do defaultní schránky (velmi často propagované jako INBOX). Zjistí, že v ní jsou/nejsou nějaké zprávy a tak je přefiltruje a rozháže podle klientských pravidel. Občas se podívá i do ostatních složek, ale ne tak často (spíš velmi málo často). A zrovna folder spam je v pořadí úplně nejposlednější. Takže se na milé zprávy dostane až v čase, kdy uživatel na tenhle folder aktivně klikne. Ale tady už je konflikt, je to zpráva zobrazená uživateli a nebo čerstvá? Mno a zrovna pro tento případ už zprávu považuje za jednou procesovanou a tak jí podruhé neřeší.

A to je vše.

---------- Původní e-mail ----------
Od: ajtservis <info na ajtservis.cz>
Komu: hw-list na list.hw.cz
Datum: 5. 2. 2024 10:54:52
Předmět: Re: OT: clenove konfery v nevyzadane poste + nefunguje filtr, treba
 Kozeluh, Simek a par dalsich

> ale kdyz spustim filtr/pravidlo rucne, tak zafunguje a emaily premisti 
> spravne z nevyzadane do slozky hw_konfera. proc to nedela rovnou ?
> no, jde s tim zit. jedna se u me o ccq 5-6ks clenu :-)


Další informace o konferenci Hw-list