RE: Výpadky příjmu pozemní TV

Zdenek zdej na atlas.cz
Úterý Říjen 24 20:46:25 CEST 2023


Zdravím

Děkuji za komentáře a vysvětlení.

 

S Cukrákem máte pravdu. Mux 23 vysílá na kanálu 23 a ten chytím. Přitom mám anténu namířenou na Mezivrata vzdálená 20 km s téměř přímou viditelností. Zatímco Cukrák je 46 km a skrz dům. Ale zase vysílá 3x větším výkonem. Možná chytám nějaký odraz…

 

Nějakou pravidelnost nebo logiku výpadků zatím hledám marně:

- Včera ČT vůbec nehrála mezi 19-20 h přes STA ani přes anténu. Dnes ve stejnou dobu fungovala z obou zdrojů.

- Výpadky jsou i přes provizorní anténu. A taky jen ČT. 

- Během výpadku ČT hraje např. Prima normálně (přes STA i přes anténu).

- Během výpadků blbne i příjem DO. Chvílemi nereaguje na stisk tlačítek a po několika sekundách provede všechny povely najednou. Že by byl procesor při výpadku tak vytížený, že nestihne obsluhovat příjem DO?

 

Začalo pršet, takže se na signál z provizorní antény nedá moc spoléhat. Zítra za světla zkontroluji anténní konektor v TV. Při tom přepojování se mi zdál nějaký volný stínící kontakt…

 

Zdeněk

 

From: Hw-list [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of jozem na volny.cz
Sent: Tuesday, October 24, 2023 9:50 AM
To: HW-news
Subject: RE: Výpadky příjmu pozemní TV

 

Zdravím

 

Komentáře níže v textu. 

S případným technikem je to těžké. Potřeboval byste ho na hvízdnutí večer nebo prostě když to zrovna padne. Když přijde, bude všechno v pořádku.

Spíš půjčit metr, na zásuvku dát rozbok a nechat ho tam viset. Mnohdy je na něm zajímavější program. Jak jsem už psal, mohl bych to zařídit.

 

Zeman

 

Dne 23. 10. 2023 21:40 napsal uživatel Zdenek <zdej na atlas.cz>:

Zdravím.

 

S tím měřením je to těžké. Včera večer to cca hodinu nehrálo (podle zákona schválnosti se zrovna manželka chtěla dívat). Tak jsem využil výpadku a přehodil kabel na STB. Vše fungovalo a parametry byly v pořádku. Přehodil jsem kabel zpět do TV a hrála…

Náhoda, zákon schválnosti nebo poškozený jeden z konektorů. Třeba stačí kapka pájky na DPS v televizi. Nebo nové IEC na kabel.

 

Dnes jsem zkusil jinou anténu, směrem na vysílač Mezivrata, zatím jen provizorně v pokoji. MUX 21 na kanálu 26 hrál přes STB i přímo na TV v dobré kvalitě.

Parametry zobrazené na STB se proti STA příliš neliší: 

VF úroveň = 90 % / 100 % (STA)

BER = 100e-6 / 80e-6 (STA)

C/N = 80 % / 100 % (STA)

 

Na TV úroveň a kvalita cca 80-90 % (STA bylo 100 %)

 

Takže měření potvrdilo slušný signál ( v té době) O trochu nižší úroveň a vyšší chybovost se dala čekat. Nicméně byl v oblasti, kdy je vidět změny (ne pořád naplno). Signál STA zatlumit, aby se změny také projevily.

Divné je, že není žádný signál na MUX 23 (kanál 22). Měl by vysílat stejným výkonem. Pokud tedy skutečně chytám Mezivrata…

 

Asi to nebudou Mezivrata, ale třeba Cukrák.

A pak přišel večer a manželka si pustila TV. Obraz z pokojové antény kontičkoval, zvuk vynechával, bargrafy na TV kolem 50 %. Což je změna proti STA, kde při výpadku padaly na 0.

Trochu duchařina…

 

Změna podmínek šíření a taky zhoršení rušivého pozadí. Večer lidi pozapínají všechny možné přístroje počínaje svícením a hromady elektroniky, všechno s pulzními zdroji. Rozvody sítě to vyzáří a samozřejmě to leze i přímo po síti do TV a STB. Ano EMC ... ale. Prostě lépe umístěná samostatná anténa by chodila. 

Zítra budu pokračovat v testování. Útlumový článek zatím nemám. Odpory by byly, ale ne SMD. 

 

Pokud to nebudou velikánské kusy pokud možno se spirálou, tak nevadí. Malé obyčejné hmoťáky klidně.

Pokud by byl v TV poškozený vstupní konektor (drží jen na DPS) nebo nějaký spoj na vstupu, projevilo by se to na všech kanálech?

Nemusí. Je to přesně případ možné selektivní díry (děr). Studeňák může být docela složitý obvod. Bude tam malá parazitní kapacita i indukčnosti. To samé moc roztažená dutinka.

Pokud by byl signál STA příliš silný, indikátor úrovně zobrazí 100 %?

 

Samozřejmě ano. Proto zatlumit tak, aby bergraf už mohl detekovat změny.

Zdeněk

 

 

------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20231024/493a1a3c/attachment-0001.htm>


Další informace o konferenci Hw-list