RE: Výpadky příjmu pozemní TV

Zdenek zdej na atlas.cz
Neděle Říjen 22 09:53:04 CEST 2023


Zdravím.

 

Ano, je možné, že krátkodobé zhoupnutí parametrů na STB s výpadkem na TV vůbec nesouvisí.

Přeskok na jiný kanál a zpět nic nezmění.

V době výpadku TV indikuje úroveň 0 a kvalita 0. STB ve stejnou dobu není připojen, takže jeho indikaci nevím. Po přehození zdroje signálu se STB tváří OK.

Z celého domu máme asi nejkratší kabel, takže je možné přebuzení silným signálem, pokud nastavili úroveň pro nejdelší vedení? Ale zvláštní je, že jen jeden konkrétní kanál.

Kus drátu zatím nevyzkoušen, ale po víkendu budu mít k vyzkoušení anténu.

 

Zdeněk

 

 

From: Hw-list [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of jozem na volny.cz
Sent: Saturday, October 21, 2023 7:14 PM
To: HW-news
Subject: RE: Výpadky příjmu pozemní TV

 

Zdravím

 

Možností je i tak pořád hodně. Úroveň je pořád naplno. Chybovost 8 x 10-6 vypadá dobře, pokud je před korekcí. Po korekci nic moc. Ale záleží, jak měří. Že vzroste chybovost zároveň se zhoršením odstupu od šumu je jasné. Ale pokud se zhorší odstup a zůstane stejná úroveň, tak musí přibýt nějaký rušivý signál. Nebo je úroveň naplno, víc už měřit neumí a jestě trochu vzroste. Přebuzený zesilovací stupeň umí generovat ledacos. Když ho to rozkmitá, tak klesne zisk, ale zato generuje širokopásmový šum. Divné je, že parametry se zhoupnou krátkodobě, ale výpadek trvá dlouho. Přeskok na jiný kanál (ne je program ve stejném muxu) a zpět to nezmění? Že by kmital nějaký stupeň v STB (televizi). Spíš ne, ale přeci. V době trvajícího výpadku tedy indikuje dobré parametry? To by muselo zlobit až někde za obvody, kde měří. Po přepnutí na jiný kanál je hned všechno v pořádku a po přepnutí zpátky stále nic, jak jsem z toho pochopil. To by ukazovalo zase na zdrojový signál. Třeba dobrý, ale s vyšší úrovní, kterou už nezpracuje. Koďan ve zdroji v cestě signálu by pravděpodobně rozbil příjem celkově. V rozvodu mohou být kanálové zesilovače a tenhle jeden má problém se signálem nebo se sebou. To by ale ovlivnilo všechny partaje minimálně na stejné stoupačce. Nebo někdo něco zapne. Proto zkusit v jinou dobu. Může to lézt po síti nebo po zemi, ne po koaxu. A obvody televize to zrovna v okolí téhle frekvence nerozdýchají. Honíme ducha. Nejlepší by bylo tam pověsit měřák. Ten to rozsoudí. Na kus drátu už vyzkoušeno? Měřák by se dal domluvit.

 

Zeman

 

Zeman

------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20231022/b5465b80/attachment.htm>


Další informace o konferenci Hw-list