RE: OT: Akumulace tepla v písku.. článek na novinkách

Lubor Otta butan na centrum.cz
Středa Říjen 18 18:21:17 CEST 2023


Právě jsem přišel, né z hradu, ale  z té výstavy Smart forum energy
a wattplus.cz tam takové pískové úložiště nabízí. Na klíč.
Lubor




______________________________________________________________
> Od: "Holec Jiří" <Jiri.Holec na o2its.cz>
> Komu: "HW-news" <hw-list na list.hw.cz>
> Datum: 17.10.2023 08:22
> Předmět: RE: OT: Akumulace tepla v písku.. článek na novinkách
>
>(728) Sezónní akumulace tepla do 132 tun písku | RD Moravský Krumlov | Electro Dad # 470 - YouTube<https://www.youtube.com/watch?v=z5HH0cViGaI>
>
>From: Hw-list <hw-list-bounces na list.hw.cz> On Behalf Of Pavel Hudeček
>Sent: Monday, October 16, 2023 11:54 PM
>To: hw-list na list.hw.cz
>Subject: Re: OT: Akumulace tepla v písku.. článek na novinkách
>
>Někdy už před hodně lety jsem se zajímal o termosolární elektrárny a možnost akumulace tepla. Závěr byl, že jde prostě o to, zvětšovat tak dlouho, až r^3 zvítězí nad r^2. Samozřejmě tomu můžou pomoct i nějaké koeficienty, jako třeba tepelná kapacita, nebo ještě lépe skupenské teplo.
>
>Kdyby šlo dělat parní turbíny na 700-800 °C, bylo by to luxusní: Kuchyňská sůl je levná, taje při 800 a skupenské teplo je asi 1 kWh na litr. Protože takové turbíny nebyly, tak se musí níž. ... No hezky vychází slavný dusičnan amonný ... říkal jsem si, že když do něj nateče olej z nějakých převodů, stane se z toho výbušnina DAP a maje právě 450 °C, rovnou vybouchne. ... Netrvalo dlouho a bouchla elektrárna ve Španělsku, kde přesně tohle zrealizovali, teda vlastně ještě líp: Tou taveninou procházely trubky s olejem jako teplonosným médiem ... No asi nějaká praskla:-)
>
>PH
>Dne 16.10.2023 v 21:36 Aleš Procháska napsal(a):
>Ještě jsem to zkusil spočítat. Pro krychlovou nádrž velikosti 12 m (1000 kubíků písku + dalších 864 kubíků jako metr silná izolační vrstva) by to pojalo okrouhlých 100 MWh (počítám počáteční teplotu 400 a konečnou 100), ztráty by činily 26 % za topnou sezónu 90 dní  (teplota okolní podzemní vody 10 stupňů, odnos tepla nekonečný). Použil jsem tepelnou kapacitu písku 1.2 MJ/m3/K a vodivost viz níže (0,095W/mK). Ale pro menší nádrže mi to vychází zcela nepoužitelné, ztráty rychle rostou. V tom článku vyšly ztráty pro stokubíkovou nádrž o dva řády menší než mně, možná tam mám chybu.
>
>Aleš Procháska
>
>From: Hw-list <hw-list-bounces na list.hw.cz><mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz> On Behalf Of Aleš Procháska
>Sent: Monday, 16 October, 2023 20:49
>To: HW-news <hw-list na list.hw.cz><mailto:hw-list na list.hw.cz>
>Subject: RE: OT: Akumulace tepla v písku.. článek na novinkách
>
>Já mám dojem, že zelený palice konečně zjistily, že v noci nesvítí slunce, tak začínají vymýšlet akumulaci. A čím šílenější, neproveditelnější, komplikovanější a míň efektivní způsob navrhnou, tím má větší odezvu v tisku a v nadšených komentářích čtenářů. Na gravitační elektrárnu to tedy ještě nemá, ale už se to tam blíží. Bůh ví, co nás tady ještě čeká a co budeme společně financovat z veřejných peněz :-(
>
>Aleš Procháska
>
>From: Hw-list <hw-list-bounces na list.hw.cz<mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz>> On Behalf Of Pavel Urbančík
>Sent: Monday, 16 October, 2023 20:42
>To: 'HW-news' <hw-list na list.hw.cz<mailto:hw-list na list.hw.cz>>
>Subject: RE: OT: Akumulace tepla v písku.. článek na novinkách
>
>On má písek relativně malou tepelnou vodivost, tzn je možné že funguje v podstatě jako izolace :-)
>Polystyren 0,04W/mK
>Písek 0,095W/mK
>
>Pavel
>
>
>From: Hw-list <hw-list-bounces na list.hw.cz<mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz>> On Behalf Of Jaroslav Buchta
>Sent: pondělí 16. října 2023 20:11
>To: hw-list na list.hw.cz<mailto:hw-list na list.hw.cz>
>Subject: Re: OT: Akumulace tepla v písku.. článek na novinkách
>
>Tak to pak nemuze fungovat. To musi byt strasne drahy a to nejde o ten pisek jenom :-D
>Dne 16.10.2023 v 20:09 Jan Kuba napsal(a):
>Ne...
>
>pondělí 16. října 2023 Jan Waclawek <konfera na efton.sk<mailto:konfera na efton.sk>> napsal(a):
>Skusme rychly test: pise sa tam o dotaciach?
>
>wek
>
>
>----- Original Message ---------------
>
>
>>https://www.novinky.cz/clanek/bydleni-cesi-vymysleli-novy-zpusob-jak-akumulovat-teplo-v-pisku-budou-tak-vytapet-domy-40447160#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=6&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
>>
>>Mě na tom zaujala informace, že do 100m3 písku jde uložit 10MWh energie.
>>Ano , zahřívají na 450 C, ale při této teplotě takový kolos zaizolovat, ab
>>to necouralo zase ven?
>>Laickým pohledem utopie...
>
>
>Odesílatel zprávy si vyhrazuje právo, pod sankcí neplatnosti, uzavírat smlouvy pouze v písemné formě, přičemž za písemnou formu je považována pouze forma listiny opatřená podpisy oprávněných zástupců smluvních stran, případně její elektronicky konvertovaná podoba. Žádná jiná forma ujednání nemůže být považována za platně a účinně uzavřenou smlouvu a obsah tohoto emailu není možné považovat za návrh na uzavření jakéhokoliv smluvního vztahu. Odesílatel zprávy dále vylučuje přijetí jakékoliv nabídky pouhým chováním jakékoliv smluvní strany, zejména poskytnutím nebo přijetím plnění.
>
>Jakákoliv skutečnost, která by mohla vyplynout ze sdělení obsaženého v tomto e-mailu, nemůže být brána za závazný příslib plnění, který by zakládal povinnost odesílatele zprávy uzavřít smlouvu, nemůže být brána za vzdání se práva či prominutí dluhu ze strany odesílatele zprávy, a to až do doby, dokud nebude stvrzena písemně v listinné podobě a opatřena podpisem oprávněného zástupce odesílatele zprávy.
>
>Odpověď adresáta na nabídku odesílatele zprávy s jakýmkoliv dodatkem nebo odchylkou není přijetím nabídky na uzavření smlouvy, ani když podstatně nemění podmínky nabídky. Odesílatel zprávy vylučuje modifikovanou akceptaci nabídky.
>___________________________________________________________________________________________
>
>The message sender reserves the right, under penalty of nullity, to conclude the contract in writing; the written form is considered the only form of instrument to be signed by authorized representatives of the parties or its converted form electronically. No other form of arrangement cannot be considered as validly and effectively contracted and content of the email cannot be considered as a proposal for the conclusion of any contract. The message sender also precludes the adoption of any offer simply the behavior of any contracting party in particular the granting or taking of performance.
>
>Any fact that could arise from the communication contained in this e -mail cannot be taken as binding promise of transaction, which required the sender to contract or cannot be taken as a waiver or debt forgiveness by the sender of the message until it will be confirmed in writing in paper form and signed by an authorized representative of the message sender.
>
>Reply of the message sender with any amendment or variation is not accepting the offer to conclude a contract, even if not substantially alter the terms of the offer. The message sender excludes modified acceptance of the offer.
>
>
>
>----------
>
>_______________________________________________
>HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
>Hw-list na list.hw.cz
>http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
>
>


Další informace o konferenci Hw-list