OT: Jednotny Elektrocas

Krucinsky, Ladislav ladislav.krucinsky na linde-mh.cz
Pondělí Duben 24 08:23:44 CEST 2023


Ahoj vespolek.
Maje včera odpoledne v Praze volno, zašel jsem do NTM, hlavně kvůli předmětné expozici anžto jsem nedávno obdivoval Baluův řetízkem dolaďovaný časostroj.
Byl jsem z toho trochu zklamaný. Myslím si, že by muzeum, najmě pak Národní Technické, mělo poskytovat informací spíše více, aby si návštěvník mohl vybírat. Tady byly popisky u exponátů dost stručné a málo názorné. Dost často se opakoval příběh firmy Elektročas/Pragotron ale nenarazil jsem tam například na komentované schéma - přitom třeba u těch starých matečních hodin s kyvadlem by mne zajímal obvod generující inverzní impulzy. Námitku, že se to dá dohledat na internetu neberu. Byl jsem tam na místě a tam jsem se o tom chtěl dozvědět co nejvíce.
Druhá věc která mne zklamala - byly tam různé formy "píchaček". Od těch skutečně dřevních (a z velké části i dřevěných) až po poslední verze známé z podniků v době nedávné. Ty prastaré měly dovnitř okýnka, takže se dalo hledět a žasnout. Ty novější, ač uvnitř musí také obsahovat mnoho konstruktérského fištrónu, byly přidělané na zdi, u nich cedulka "nehrabat na to!" a toť vše. Nemyslím si, že by píchaček bylo k dispozici málo, takže tam jedny mohli demontovat do prosklené vitriny...
Hezké sice bylo udělátko s přepínačem kterým jsem mohl generovat inverzní pulzy a krokovat motorek s rafijí ale to bylo z názornin vše. No, ještě tam bylo kolečko, které přes čep a mikrospínač rozsvěcelo tři ledky - nic co by poodhalilo princip něčeho složitějšího.
Pro sběratele a fanouška hodin bylo zajímavé to množství typů podružných ukazatelů svázaných tím jednotným designem. Taky tam byly nějaké ty ústředny, některé i částečně fungující a tak jsem si u jedné - přes zákaz - dovolil pootočit přepínačem a zobrazit si proud a napětí v lince. Kdo tam půjdete - je to čtyřlinková ústředna a napojená je linka č.1 😊.
Celá expozice byla tak na hodinu podrobné prohlídky, takže jsem si řekl, že proběhnu zbytek muzea - naposledy jsem tam byl před mnoha a mnoha lety. Dostal mne jeden moment v expozici Interkamera věnované fotografování od úplných začátků přes různé techniky až po digitálno. Byla tam instalována busta hlavy a počítačem byla možnost si volit různé formy nasvětlení při fotografování portrétu. Každý kdo prošel jakousi fotografickou přípravkou nebo liduškou (můj případ) to zná - jak se změní portrét když dáš více světla na pozadí, protisvětlo na vlasy, vykrytí stínů, spodní osvětlení atd... Trochu jsem si s tím hrál a přistoupil ke mně hlídač expozice a aniž bych se ho dotázal nebo se snažil vypadat nechápavě začal mi vysvětlovat k čemu to slouží ale mluvil totální nesmysly, které s nasvícením portrétu vůbec nesouvisely. A nešlo ho "vypnout"... Tak jsem zbaběle utekl. Ale jinak za expozici fotografie je nutno NTM pochválit. A za tu pochvalu by na těch exponátech mohlo občas utřít prach...
Další expozice jsem skutečně proběhl - už se blížila zavíračka... Ale ještě jsem stihl "třešničku na dortu" - ve vstupní hale je ke stému výročí rozhlasu vitrína s krásným exponátem starého lampového rozhlasového přijímače s "integrovanou" obrovskou kosočtvercovou anténou. A v popisku jsem se dozvěděl že 18. května 1923 oslaví rozhlas 100. výročí založení... Tak to už bylo trochu moc. Řekl jsem to paní, která prodávala lístky, nikdo "povolanější" už tam nebyl a šel jsem domů.
Zkusím si najít nějaké stránky NTM a poslat jim to, stydím se za ně. Naštěstí v angličtině je ten text správně.

Zdravím
Ladislav Kručinský

-----Original Message-----
From: Hw-list <hw-list-bounces na list.hw.cz> On Behalf Of balu
Sent: Friday, April 14, 2023 5:33 PM
To: hw-list na list.hw.cz
Subject: Re: OT: Jednotny Elektrocas

WARNING: This email originated outside of the company. DO NOT CLICK links or attachments or enter any information into forms unless you trust the sender and know the content is safe.

vyzera, ze po dlhom case si znova urobime vylet do Prahy :-)

dakujem za tip.


On 14/04/2023 09:00, mcmlxxx wrote:
> Často tu rozebíráte téma hodin z Pragotronu, NTM Praha otevřelo v
> dubnu velkou tematickou  výstavu :
>
> https://www.designmag.cz/udalosti/111124-ntm-otevrelo-vystavu-jednotny-elektrocas-nejen-o-designu-hodin-znamych-z-verejneho-prostoru.html
>
>

_______________________________________________
HW-list mailing list  -  sponsored by http://www.hw.cz/
Hw-list na list.hw.cz
http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list


Další informace o konferenci Hw-list