RE: OT Zapojení třífázového elektromotoru

Lubor Otta butan na centrum.cz
Středa Říjen 12 18:16:45 CEST 2022


Někdo se tu ptal, jak může 3-fázový motor generovat napětí a symetrizovat síť. Zkusím to nějak vysvětlit.
Motor má zhruba válcový tvar, a v rotoru, ale i v mezeře kolem něj je magnetické pole které rotuje zhruba jako jsou otáčky motoru (přesně o jeho skluz rychleji). Toto pole indukuje ve statoru  zhruba napájecí napětí (jde o protinapětí), pro každou fázi zvlášť, s odpovídajícím fázovým posunem. Takže když zapojíte nulák a 2 fáze, motor se také roztočí, a na vývodu té nezapojené fáze bude zhruba napětí jaké tam má být, tedy posunuté o 120°
Pokud tu třetí fázi zkratujete, nebo jen přetížíte, je to podobné jako zkratovat sekundár trafa.
Pokud na té třetí fázi je napětí o jiné velikosti, nebo fázovém posunu, potečou vyrovnávací proudy a motor to může přetížit. Prostě chce tam mít správné napětí i správnou fázi. Když motor nemá nulák zapojený tento jev nastane také, ale v menší míře. Motor si přitom vytvoří virtuální nulu, někde v těžišti vektorů napětí na svých vývodech. Pokud mu tu postiženou fázi odpojíte (rozběhl se ještě před výpadkem) může dál hladce běžet, ale už s menším výkonem. V tomto stavu ale není schopný rozběhu.
A pokud třífázový motor nemá zapojený nulák, ale v síti je správné, ale deformované napětí, motor se ho zase snaží narovnat do sínusovky, vrčí a hřeje.
V praxi k tomu dochází třeba při napájení oběhového čerpadla z UPSky s trapézovým průběhem generovaného napětí. Ta oběhovka to sice rozdýchá, ale vrčí si u toho. Sínusový měnič by byl ideální.
Lubor
 
  


Další informace o konferenci Hw-list