RE: MPLAB SNAP nebo PICKIT 4 na půjčení

Petr Zahradník clexpert na clexpert.cz
Neděle Červenec 17 00:25:05 CEST 2022


Mám rád, dělám s nimi už asi 15 let, umím s nimi, fandím jim. Používal jsem CCS C, před mnoha lety jsem přešel na kompilátory od Mikroelektroniky. Říkal jsem si, že možná přejdu na kompilátory přímo od Microchipu, ale zatím jsem to neudělal. Tam máš možnost zdarma bez optimalizací, nebo si platit. Nevím, no, já těžko budu porovnávat s něčím, co neznám. Mně vyhovuje ta architektura PIC16/18 pro menší věci (a klidně i na napětí 5V, které se někdy může hodit) a PIC32 pro větší věci. Mám i kompilátor pro PIC24/dsPIC, ale ty jsem nějak moc nepoužil. Mám je, ale v podstatě teď většinu věcí jedu v PIC32. Jinak ty PICy mají uvnitř tak nějak to, co potřebuji, a nejsou tak složité, že bych je nedokázal ovládnout kompletně.

Neříkám, že nepoužívám i jiné mikrokontroléry. Ano, používám. ESP8266, ESP32, nějaké ty Arduino klidně, no a nově RP2040. Ale PIC jsou pro mě srdcovka, ty používám nejvíc. Už jsem do konference psal mnohokrát, že jsem chtěl začít s STM32. Mám pro to nakoupeno docela dost. Desítky vývojových desek, haldy procesorů, různé ty STLinky, videokurzy apod. Ale v tomhle jsem asi takový věčný začátečník. Začal jsem se to učit, nebyl čas, tak jsem to zapomněl, pak jsem znovu začal, zase nebyl čas. Pak přišel covid a všichni víme, jak je to s dostupností STM32. Tak mě zatím na to přešla chuť. Mně to přijde takové moc složité na ty věci, které já potřebuji. Po BGA vůbec netoužím, takže bych byl na těch nižších řadách F/L 0 až 4, jako jsou to pěkné věci, ale mně to přijde jako tak šílený opruz, to je kódu hrozného, nepřehledného, ztrácím se v tom totálně. Asi teď vypadám jako blbec, ale ta přehlednost a produktivita se mi fakt nezdá.

Jednou jsem se pěkně napálil, hrozně se mi líbily mikrokontroléry od WIZnetu. To je ta firma, která dělá ty krásné Ethernet čipy. Tak oni mají W7500 a W7500S, což jsou ARMy Cortex-M0 s integrovaným řadičem Ethernetu. Parádní věc, mám na to demodesky, chtěl jsem s nimi dělat. Fungovaly v Mbed Studiu a všechno vypadalo krásně a zalité sluncem. No jo, jenže jen do té doby, kdy vyšly novější verze Mbed Studia a Korejci k tomu neudělali podporu. Takže smůla. Ano, funguje to v Keilu, ale to jsem nikdy pořádně nerozjel. V té bezplatné zdarma. Tak kdyby někdo chtěl, mám tu ty demodesky a mám taky nakoupené nějaké šváby 😊 Já už se k nim vracet nebudu.

Microchip je držák, funguje to stále. Nemůžu si stěžovat. I dostupnost je celkem v pohodě. Není k dostání všechno, ale dá se vybrat.

Jinak, Microchip přece není jediný, kdo chce za kompilátory peníze. To chce i ARM. Ano, existují kompilátory zdarma pro ARM, platí je ST, ale to i Microchip má free alternativu na domácí bastlení. Mně ty kompilátory pro PICy stály tisíce korun, kdybych si platil předplatné od Microchipu, tak to budou tisíce ročně, ale pořád Keil od ARMu je proti tomu děsná darda.

Ale jinak samozřejmě nikomu neradím, aby používal zrovna PIC, že je nejlepší. Já jsem s ním spokojen, pro mě skvělý, a jiní PICy zase nemají rádi. A umí třeba ty STM32, které já ne.

Petr Zahradník, počítačový expert
e-mail: clexpert na clexpert.cz
mobil: 602 409 601, telefony: 475 501 627, 910 256 000
http://www.clexpert.cz, http://www.zahradniksebavi.cz
Petr Zahradník, Computer Laboratory
Obvodová 740/14, 400 07 Ústí nad Labem

-----Original Message-----
From: Hw-list <hw-list-bounces na list.hw.cz> On Behalf Of Miroslav Mraz
Sent: Saturday, July 16, 2022 10:21 PM
To: hw-list na list.hw.cz
Subject: Re: MPLAB SNAP nebo PICKIT 4 na půjčení

Tak se tedy zeptám jinak. Co je na nich tak super, aby se mi vyplatilo koupit překladač a jiné vývojové nástroje ?
Ptám se proto, že mne to opravdu zajímá.

Mrazík

On 16. 07. 22 22:05, Petr Zahradník wrote:
> Nepoužívám open source. Takže na tohle nedokážu odpovědět.
> 
> Petr Zahradník, počítačový expert
_______________________________________________
HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz Hw-list na list.hw.cz http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list


Další informace o konferenci Hw-list