RE: OT Re: Aliexpress - zásilkovna

Tomáš Koželuh mr.death na ipq.cz
Středa Srpen 24 20:16:05 CEST 2022


Osobně se klidně vsadím, že by to Zásilkovna ani tak neschválila. Důvod bude jednoduchý, určitě mají v podmínkách nějakou pracovní dobu v pracovní dny a taky nějaký rozsah doby, kdy bude schopná přijmout zásilky. A to jeden člověk prostě není schopen splnit, obzvlášť ne starší paní, která si někdy potřebuje nakoupit, jezdí k doktorům a určitě by občas vyrazila i někam jinam. A to prostě se Zásilkovnou nemůže. 
A předpokládám, že je to stejný důvod i pro vesnické obchody, většinou mají otevřeno ráno a kousek dopoledne, kdy si jdou nakoupit důchodci. A pak zase kus odpoledne, kdy si nakoupí lidi, co se vrací z práce nebo doma zjistili, že jim něco chybí k uvaření večeře. V součtu ten obchod nemusí mít otevřeno ani osm hodin a kdyby otevřeno měl, tak kolik lidí v hluché době obslouží? Dva tři? Jaká z toho bude marže pro zaplacení energií a případně mezd? Bude v řádu desetikorun, což nepokryje provozní náklady. 
Ono jde všechno, ale za jakou cenu? Kdyby Zásilkovna byla takový terno, tak funguje skoro ve všech vesnických obchodech. Ale osobně bych ty lidi nepodceňoval, myslím, že si dokážou spočítat, co se jim ještě vyplatí a co už ne.

-----Original Message-----
From: Hw-list [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of Petr Labaj
Sent: Wednesday, August 24, 2022 2:18 PM
To: hw-list na list.hw.cz
Subject: Re: OT Re: Aliexpress - zásilkovna

Trochu mi to připomíná často používaný přístup "dobře zdůvodnit, proč to nejde".

Psal jsem (a dá se snadno ověřit), že ve městech je těch výdejních míst spousta.
Třeba u nás v Brně na Mendláku jsou dvě hned vedle sebe. Jsou to dveře těsně vedle sebe (hračkářství a copycentrum). Tak tam explicitně pro jistotu napsali něco jako "jsou to ty dveře vlevo", aby klienti nechodili ke konkurenci.

Odměna je předpokládám stejná ve městě jako na vesnici. Na vesnici budou asi trochu nižší fixní náklady.
Tak jak to, že ve městech se jim to vyplácí, a na vesnici ne? Přitom sám píšete, že lidí tam moc nechodí, takže mají čas a asi i prostory.

A proč by se to nevyplácelo nějaké té zmíněné aktivní důchodkyni, to už nechápu vůbec. Kdyby moje máma bydlela na vesnici a byla o 10 let mladší (tedy kdyby byla ještě mladá a měla jen 80 let), tak bych se jí to zkusil zařídit.
Má ráda kontakt s lidmi, jakožto ženská je spolehlivá a důsledná, takže věřím, že by to brala jako plus.

PL



Další informace o konferenci Hw-list