[trochu OT] 50 narozeniny

Radek Benedikt benedikt na lphard.cz
Úterý Listopad 16 22:39:11 CET 2021


	Plnoatomat to ani neměl být, ale ten výškoměr neměl být vypnutý, jen se někdo netrefil a algoritmus měřil stylem pošlii puls z odrazu spočítej výšku a pošli další puls. Což o to, z programátorského hlediska možná O.K., ale z fyzikálního hlediska se ten program zahltí při dostatečně malé výšce. A tenhle kiks z programu P65, který měl řídit sestupovou rychlost a ve stanovené výšce vypnout motor udělal nepoužitelnou část kódu. Naštěstí náhradní volba P66 řídicí jen sestupovou rychlost fungovala, i když odhad výšky NA trošku selhal a motor vypnul níž než měl. Přistání to bylo vzorové, ale nedeformovalo nedošlo k plánovanému "poškození podvozku".
	A i když je to trochy zásah do mužské ješitnosti, tak ty priority vysloveně vydupal do programu ne programátor ale programátorka Margaret Hamilton. (A aby toho nebylo dost, nevím jak dnes, ale když na to naposledy padla diskuze na setkání se spolužáky, tak nejlepším programátorem MS je taky žena a to Indka).

Radek (benedikt2hw.cz)

-----Original Message-----
Ale oni přece měli přistávat s ručním řízením, ne?
Ten problém s počítačem byl snad jen v přetížení procesoru příliš velkým přívalem dat z nějakého radiovýškoměru nebo čeho, který omylem nebyl vypnutý (nebylo to v instrukcích).
Počítač to přistání ale neměl řídit.
A naopak se to snad uvádí jako skvělý programátorský počin.
Ten programátor tam udělal systém priorit, což se tehdy vůbec nepoužívalo a byl to na tu doby průlomový způsob řešení.
Tak proto sice byl procesor těmi zbytečnými daty zatížen, ale nezkolaboval a zbytek fungoval, protože jel s vyšší prioritou.
------------- další část ---------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: smime.p7s
Type: application/pkcs7-signature
Size: 6921 bytes
Desc: [žádný popis není k dispozici]
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20211116/2e1c7e7b/attachment.bin>


Další informace o konferenci Hw-list