[OT] Akvarium - co proti rasam?

Tom Koeluh mr.death na ipq.cz
Nedle Prosinec 5 09:13:29 CET 2021


Takto se to opravdu nedělá, v celým akváriu jsou nitrifikační bakterie, kompletní vyčištění je zabije nebo jejich množství výrazně sníží a začne ve vodě zůstávat NH4 a NO2, které ty bakterie přetváří na relativně neškodné NO3 (především je to hnojivo pro rostliny).
Prostě to chce 1x týdně měnit 1/3-1/2 vody včetně odkalení dna, aby tam nezůstávaly přebytky detritu (ta voda je pak ideální na zalívání kytek). Chce to vyladit množství světla (to je asi nejhorší odhadnout), ale je lepší začít třeba na 6h denně a postupně po dvou týdnech až měsíci přidávat hodinu a zastavit se někde na 8-10h. Zvážil bych i nějaký hnojivo, aby rostliny dostávaly i draslík a fosfor, bez nich je to taky problém a výhoda pro řasu, ale chtělo by to znát množství NO3, protože ty hnojiva obvykle v sobě NO3 mají. Chce to mít dostatek rychlerostoucích nenáročných rostlin (osázenou alespoň půlku akvária), aby se spotřebovávaly přebytky NPK a nekrmila se tím řasa. Pořídil bych pár šneků, klidně i okružáky a levatky, sice se tam budou množit, ale není problém jich pak většinu zase odchytat (stačí hodit na dno žrádlo třeba pro ancistrusy, v akvaristikách mají obvykle vzorky zdarma a oni se na to sesypou). Každopádně pár šneků tam doporučuju nechat, jsou to perfektní údržbáři akvária.
Ideální je znát množství dusíku, draslíku, fosforu a železa ve vodě, ale ty testy jsou celkem drahý, takže ideálně někde v okolí si vypůjčit, nechat udělat rozbor (v Praze za peníze třeba Profiplants) nebo to zkusit naslepo.
Taky se prodávají likvidátory řas, jenže neodstraňují příčinu, dokud bude zdroj problémů, řasa se bude pořád dokola vracet.
Klidně bych se zašel zeptat do nějaké akvaristiky, určitě ne do Hornbachu a různých zverimexů, tam tomu většinou nikdo vůbec nerozumí.
Pomohla by i fotka, ať zhruba víme, co je to za řasu. A ideální je položit dotaz ve specializovaným fóru, kde jsou profíci, co mají akvária desítky let. Jenom je potřeba se připravit, že pro radu potřebují dost informací o akváriu.

-----Original Message-----
From: Hw-list [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of Miroslav Šinko
Sent: Saturday, December 4, 2021 9:27 PM
To: HW-news <hw-list na list.hw.cz>
Subject: Re: [OT] Akvarium - co proti rasam?

Kedysi davno, ked som bol stredoskolak, mal som akvarium. Vodu som menil kazdu sobotu tak z 2/3 az 3/4 objemu. Novu som nechal odstat od vecera cez noc, aby chlor vyprchal. Raz za mesiac (alebo 2?) som menil komplet celu vodu a vsetko z akvarka vycistil, aj strk som premyl. No, po case, mozno 3 roky, ma to prestalo bavit, intervaly udrzby sa predlzovali a akvarium zarastlo riasami. Ked umrela posledna rybka, skoncil som s tym...

miro

On 4.12.2021 08:59, Tomáš Koželuh wrote:
> Ryby jsou hodně citlivý na chemii, není problém je otrávit při výměně vody, když zrovna vodárny pustí kvůli nějakému problému víc chloru.
_______________________________________________
HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
Hw-list na list.hw.cz
http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list



Další informace o konferenci Hw-list