pocitacova sit po 230v

Radek Benedikt benedikt na lphard.cz
Pondělí Červen 22 10:36:42 CEST 2020


Smysluplný den,

	Ach jo, ani ta WDS tj. prijem a nasledne vysilani stejnou sitovkou jen přes druhou "antenu" umístěnou jinde bude fungovan na h***o. V podstate to nefunguje poradne ani jako APcko tj. vysilac na dve anteny v uvadene konfiguraci. Tj. jedna interni v baraku a druha smerovejsi třeba na okne pro pokryti zahrady. A nepomuze tomu ani nejaky zazracny firmware pro router. Zakopany pes je ve firmware WiFi casti a ta je dana vyrobcem cipsetu a ten pocita s MIMO anténami v obvykle konfiguraci tj. anteny se vidi. A u nadupanejsich routeru to navíc umi otaceni anténou do smeru klienta. Proste se ty anteny nafazuji, aby se vysilany paprsek otocil kam je potřeba. Ostatne u lepších klientských stanic je problem i nastavit antenu "podle signalu". Na jedne frekvenci to v dusledku ruznych odrazu a spol. jede a po preladeni je to v haji. Vyrobci k nekterym jednotkam proto dodavaji pro usnadneni nastaveni klasicke hledi, které se procvakne na jednotku a zameruje se opticky.
	Ne nadarmo jsou lepsi??? WDS APcka marketaky oznacovana jako tripasmova - mají 2.4 a 5 GHz pro klienta a další 5 GHz kde se bavi mezi sebou. A nastaveni je přes klikaci aplikaci na cloudu a jestli nekdo vi jak to funguje ? A bezpečnost firemni site ? Zlata APcka pospojovana kabelem, bohužel je to trend - tady mas krabici se tremi jednotkami, do jedne strc kabel a na mobilu si nacvakej... a vic se nestarej Cina to zaridi za tebe.

	Receno strucne - dve samostatne jednotky, jednu na prijem a druhou na vysilani po baraku. Pouzit dvoupásmovou tj. s 2.4 pro barak a 5 pro prijem by taky slo, ale nechci videt tu konfiguraci, pokud to tedy nebude Mikrotik nebo třeba Turris. A navíc k tomu pribude problem kabelaze, takhle dam na strechu 5 GHz klientskou jednotku napajenou po UTP, protahnu to v pohode přes pulku baraku a na druhou stranu klidne zrecykluji jednotku co jsem vytahl nekde z prachu zapomeni (ostatne tazatel zminoval ze ji ma).

Radek (benedikt2hw.cz)

-----Original Message-----
První a asi zásadní je, co se skrývá za dvěma anténama. Pokud je to jedna wifi karta s nějakou magií pro lepší vzhled, tak bych se do toho nepouštěl.
Ale pokud jsou to dvě wifi karty (například 2.4G a 5G) a antény jsou pro každou kartu jedna, tak se to dost zjednodušuje a myslím, že to bude realizovatelné.
Pak je otázka, co s tím udělá software. Pokud je software s možnostmi jako bridge nebo signal extender, tak to asi bude tak nějak uchoditelné, bude potřeba se držet doporučení výrobců těch zařízení.



Další informace o konferenci Hw-list