stmievac LED svetla

Šerých Jakub Serych na panska.cz
Pátek Leden 25 08:23:23 CET 2019


To není lepšíma očima. Vidíte to v situaci, kdy se světlo po Vaší sítnici hýbe vyšší rychlostí (auto projíždí okolo nebo při pohledu zrovna otáčíte hlavu). Je to dáno zpracováním optického vjemu přímo v několika vrstvách neuronů na sítnici, kde některé skupiny neuronů jsou specializované hlavně na změny vjemu, ne na vjem samotný (zejména v okrajových částech sítnice). Zkuste si bliknout slaboučkou LEDkou úplně na periferii pole svého vidění, a uvidíte, že tam sice nic nevidíte, ale něco Vás nutí otočit tím směrem hlavu, protože jasně víte, že se tam něco děje.
Po pravdě řečeno, to blikání může právě z těchto důvodů přispět k bezpečnosti (světel si lépe všimnete). Ale jinak jsou ty dětské hrátky světelných inženýrů zejména ve Volkswagen group příšerné! Proč si pokaždé, když auto bliká předním blinkrem musím myslet, že má nefunkční přední světlomet? Proč, když auto zatáčí zasvítí mu úplně nesmyslně mlhovka v tom směru. Naprostá idiocie, která koncentruje pozornost okolních řidičů někam úplně jinam, než by měla být!

Jakub Šerých

From: Hw-list <hw-list-bounces na list.hw.cz> On Behalf Of Jan Kuba
Sent: Thursday, January 24, 2019 11:46 PM
To: HW-news <hw-list na list.hw.cz>
Subject: Re: stmievac LED svetla

Jo, pravda je, že někdo má lepší oči a vidí i jak blikají koncové LEDkové  svítilny aut. A to jsou kmitočty PWM větší, než síťové kmitočty.

http://wrapuch.net/text-volkswagen-a-blikajici-zadni-led-svetlomety/

------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20190125/5239a9ed/attachment-0001.html>


Další informace o konferenci Hw-list