OT. ventil

Miroslav Draxal evik na volny.cz
Sobota Září 29 03:41:55 CEST 2018


Skutečně to tak je. Měch, kde je voda ve vaku se používá pouze pro pitnou vodu. Vše ostatní je „membrána,kde je medium mezi stěnou nádrže a pryžovým vakem. Ten vak je velký, i bez tlaku v něm vyplňuje veškerý prostor nádrže. Při kumulaci média se stlačuje, vlastně „smršťuje“, proto membrány vydrží déle něž ty měchy, které se při kumulaci média zvětšují. Pro to expanky s pryžovým vakem tam časem praskne měch, kdežto u pryžové membrány spíš prorezne těleso expanzky.

Stačí dohledat nějaké obrázky a hned to bude jasné.

Míra 

 

From: Hw-list [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of Vladimír
Sent: Friday, September 28, 2018 12:20 PM
To: HW-news
Subject: Re[2]: OT. ventil

 

To, co píšete se mi nezdá, v expanzomatu je médium, typicky voda, vždy v měchu, plyn se tlačí přes ventil mezi měch a plášť. Pokud měch nepraskne, nedostane se kapalina s kovovým pláštěm vůbec do styku.

VN

 

------ Původní zpráva ------

Od: "Miroslav Draxal" <evik na volny.cz>

Komu: "'HW-news'" <hw-list na list.hw.cz>

Odesláno: 28.9.2018 9:31:04

Předmět: RE: OT. ventil

 

Co jsem dělal průzkum, a potvrdil mi to i prodejce náhradních dílů, tak mechy jsou stejné u všech expanzek (na pitnou vodu, topenářské, solára). Jsou z materiálu EPDM. Ten je odolný alkoholům i ketonům. Jenom pro ty na pitnou vodu to má mít atest. V podstatě se to liší jenom barvou pláště expanzky (úsměv). Pro topení a solára se používají právě ty membrány, což je fyzicky médium mezi pláštěm (kovem) a gumovým měchem. Problém je ta koroze plechového pláště. Kdybych to neviděl na vlastní oči, tak neuvěřím. Proto se mi médium zabarvilo do zrzava i přes inhibitory. Vše ostatní je z mědi, mosazi či plastu. Očekával jsem drobné zabarvení média, ne tohle. Raději bych ten ventil.

Míra

 

From: Hw-list [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of Standa Palas
Sent: Thursday, September 27, 2018 10:15 PM
To: HW-news
Subject: Re: OT. ventil

 

Dobrý den

Takový ventil asi neexistuje. Expanzku pro solár musíte mít speciální, aby dlouhodobě snesla nemrznoucí směs. Pokud praskne měch a vzduch se dostane do okruhu soláru, tak to až tak ničemu nevadí. Prostě zastavíte solární čerpadlo a systém odvzdušníte. Rozhodně jednodušší než shánět nějaký speciální ventil.

S.P.

Dne 27.9.2018 v 20:42 Miroslav Draxal napsal(a):

Dobrý den,

Optám se, nezná někdo ventil, který, pokud v něm proudí kapalina je otevřený a když se do něj dostane vzduch, tak se uzavře. Toto aby fungovalo obousměrně. 

Proč? Dnes, samozřejmě v naší nepřítomnosti prorezla expanzní nádoba solárního systému (cca 5let stáří, médium líh+voda) a u nás v baráku je to horší než v lihovaru. Byla to nádoba s membránou, to znamená, že médium bylo mezi kovovým pláštěm a pryžovým měchem. Jakmile vystříkalo veškeré medium z expanzky, tak membrána jakžtakž uzavřela přívod a tím pádem nevytekl komplet obsah soláru. Do budoucna plánuji expanzku s měchem, aby medium nebylo v přímém kontaktu s tím plechem expanzky a nerezlo to. Ale mám zase strach, že jakmile praskne měch, tak veškerý obsah vzduchu expanzky vlétne do oběhu soláru. Tudíž ten ventil, který se uzavře, pokud se v něm objeví vzduch.

Díky, Míra 





_______________________________________________

HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz

Hw-list na list.hw.cz

http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list

 

------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20180929/218794ea/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list