OT: Linux na USB

Michal Grunt michal.grunt na gmail.com
Neděle Leden 7 23:51:30 CET 2018


Me nejde o multiboot jako o to mit PC bez HDD, jenom tam mit USB flash místo HDD a tu nakonfigurovanou tak, by mela co nejdelší životnost (vse pro cteni, minimální nebo žádný zapis).

Co jsem tak koukal tak je bud moznost upravit třeba live cd Ubuntu (odebrat X11, nastavit vse potřebný a vytvorit ISO) nebo si to vytvorit sam od zakladu (coz je asi nad moje sily). V podstate mi jde o to nabootovat nejakou minimalistickou verzi Linuxu (včetně síťové podpory), spustit dany program (ten tam mit připraveny včetně balicku, které potřebuje k funkci a mit moznost ho pripadne na dálku zaktualizovat – teda pokud pak nebude potřeba aktualizovat i balíčky…) a mit moznost se a ten počítač dostat na dálku na konzolu (ssh). No proste něco jako RPi bez displeje na síti (i když jak uz sem psal tak tam asi nejakou životnost SD karty neřeší…).

Od: Jan Linhart
Odesláno:neděle 7. ledna 2018 23:10
Komu: hw-list na list.hw.cz
Předmět: Re: OT: Linux na USB

Ahoj,
    za mě doporučuji program YUMI.
Dále pak mám na 1 klíčence Kubuntu, Knoppix, WinXP (instalačku), Hiren's Boot CD a UltimateBoot CD.
Je to triviální. Během bootu si pak stačí vybrat co najede. 

Honza

Dne 07.01.2018 v 22:42 Michal Grunt napsal(a):
Zdravím. Vim ze tu je par zdatnych uzivatelu Linuxu a i par masochistu ;-), kteri si vse kompiluji včetně jadra a tak. Rad bych si vytvoril jednoucelovy bootovaci USB flash disk, kde bych mel pripravenych par programu a jinak by byl tento disk co se tyce OS „zamknuty“ třeba az na jednu oblast napr. 100MB, kam bych si mohl v pripade potřeby něco nakopirovat, ale nic by se tam periodicky nezapisovalo, aby to disk neznicilo (proto to „zamknuti“). Chtěl bych to postavit na Debianu (x64) nebo na Ubuntu coz snad vychází z Debianu. Staci mi konzola. Grafické rozhraní nepotrebuju. Kdysi jsem o tom něco četl a nebylo to zrovna trivialni (vse ruční práce). Neexistuje na to nejaky nástroj, který by to zjednodusil a většinu toho vse udělal sam a ja bych tam jenom zvolil třeba dodatecne balíky a nastaveni, které bych potřeboval?
 
I když uzivatele RPi tohle asi neřeší a na SD karte ten system je tak jak tam priletl z instalacniho media tim, kdo ten distribucni obraz vytvoril… Alespoň mi to tak připadá, ze tam žádné omezeni co se tyce funkcnosti není.
 
A pod otazka, co je dnes výhodnější co se tyce spolehlivosti (SD karta, CF – obojí s USB prevodnikem, USB flash…)? Asi SSD, ale to nestojí v třeba 200Kc jako SD karta… Tohle bych potřeboval ve vice kusech.
 
Děkuji, MG



_______________________________________________
HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
Hw-list na list.hw.cz
http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list


------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20180107/c670a748/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list