Re: OT: chemie - čištení kávovaru
David Obdrzalek
David.Obdrzalek na mff.cuni.cz
Pondělí Srpen 6 12:09:34 CEST 2018
Čistím kyselinou citrónovou. Koupil jsem jí kilo před řadou let, pro čištění
rozpustím tak asi lžíci, možná dvě (sypu od oka) v litru vody a protáhnu tím jak
kávovar (2x překapat a pak 1x čistou vodou), tak rychlovarku (uvařit a nechat asi
1/4h stát, pak opláchnout). Do výkonnějšího kávovaru v práci (sám mele a má nějaký
tlak) se původně lila značková a patřičně drahá odvápňovací kapalina od výrobce, ale
už pár let se to taky čistí kyselinou citronovou, podle slovního popisu sekretářky
odhaduju, že o něco koncentrovanější než co dělám já.
Skleněnou konvičku z kávovaru občas umejeme v myčce.
D.O.
On 6 Aug 2018 at 10:50, DeeJay wrote:
> Zdravím diskutující,
>
> před časem jsem byl okolnostmi donucen vyčistit v práci kávovar ...
> humus, co si budeme říkat, každopádně jsem trochu pátral po původu toho
> odvápňovače
> co prodávají za velmi dlouhé peníze a zjistil jsem, že se jedná o celkem
> obyčejnou kyselinu mléčnou
> která se dá koupit v drogerii. Např. tady
> http://www.fichema.cz/182-kyselina-mlecna
> otázkou je, jak to správně naředit, prodává se 80% roztok - kolik má ta
> "magická" lahvička těžko říct.
> Má s tím někdo zkušenost ?
>
> díky
>
> Jara
Další informace o konferenci Hw-list