multiplexovani PT1000

Pavel Hudecek edizon na seznam.cz
Středa Prosinec 2 04:53:19 CET 2015


Dá se použít cokoli, co za daných okolností změří dostatečně přesně odpor.
Použitelné je vše, záleží i na osobních preferencích:-)

(1) Oblíbený je např. přesný proudový zdroj a měření napětí na měřícím odporu. Výhodou je, že máme hned napětí úměrné odporu. Dnes, kdy výsledek bude zpracovávat procesor se už tato výhodnost ztrácí. Nevýhodou je, že toto zapojení obsahuje více prvků kritických pro výslednou přesnost. Lidé ho mohou dost pokazit, protože je možné např. použít jinou referenci ve zdroji proudu a jinou pro ADC a hned máme další zdroj chyb. Máme Uref1, ze kterého nějaký OZ s pomocí Rn dělá Iref a tím s pomocí Uref2 měříme Rx.

Ale když se v tom budeme dopodrobna vrtat, tak nakonec skončíme u faktu, že je nějaký Rx a nějaký Rn a z toho nějakou cestou dostaneme výsledek a k němu vlastně není potřeba žádný napěťový, nebo proudový normál.

(2) Minimalistické řešení pak vypadá tak, že Rx a Rn nějak zapojíme do série, napětí na Rn použijeme jako referenci pro ADC a napětí na Rx jako vstup, který tentýž ADC měří.

Pro správnou funkci je pak zapotřebí pouze splnit podmínku, že v celém rozsahu teplot je Rx<Rn a napětí jsou ve výrobcem ADC doporučených mezích (tohle může narazit u PT100, kde nám to směřuje k napětí dost pod obvyklými hodnotami Uref. Ale mnoho ADC má i dost přesné zesilovače, takže Rn můžeme dát třeba 10x, nebo 100x, 256x, ... větší, takže Uref bude dostatečné a Ux se zesílí). 

Pro dostatečnou přesnost musí být dostatečně přesný (a teplotně stabilní) Rn a ADC, dále musí být dostatečně stabilní napájecí napětí, aby se mezi vzorkováním Uref a Uin příliš nezměnilo. Tohle nám výrobci některých ADC mohou usnadnit zdrojem “excitation current”, který navíc můžeme snadno SW vypínat. Ux by taky nemělo být (po zesílení) zbytečně moc malé vůči Uref. Při výběru ADC taky nesmíme zapomenout, aby vstupy nežraly nezanedbatelný proud. Samozřejmě pozor na EMC.

(3) Stejného výsledku dosáhneme se dvěma kanály ADC, kdy jedním měříme Ux a druhým Un. Volba může záviset např. na tom, zda máme v šuplíku ADC s diferenciálními vstupy Uin a Uref, nebo Uref z nějakého důvodu měnit nemůžeme, ale máme dva dif. vstupy.

Ze (2) dostaneme jako výstup číslo úměrné Rx/Rn, ze (3) dostaneme dvě čísla úměrná Rx a Rn.

----------------
Výšeuvedené věci jsou, pokud víte co děláte, snadné. Teď ale přichází hlavní problém:
Kalibrace

- Buď již máte (nebo zákazník má) dost přesný teploměr,
- nebo musíte koupit hodně drahý PT vysoké třídy, aby byla velká počáteční přesnost,
- nebo můžete postupovat podle definice páně Celsiovy.

V posledním případě budete potřebovat destilku, mrazák, topné těleso, varné kamínky, termosku (vše velmi čisté, nejlépe i několikrát vyvařené v destilce), barometr a několik dní času, z čehož většina je na to, aby se teplota vody s ledem srovnala na 0°C, resp. na teplotu odpovídající tlaku.

Ve všech případech je potřeba si to důkladně promyslet, abyste věděli co děláte.

PH

From: pm 
podelite se o nejake osvedcene zapojeni PT100 /1000 s presnosti 0,1C  ?

ma smysl si hrat s operakama nebo koupit nejaky hotovy IO ? 

Dne 1.12.2015 v 13:54 Pavel Poucha napsal(a):
  Termistor (dobrý termistor) má přesnost 1% z hodnoty odporu. Podle koeficientu se to pak promítne do teploty, ale nic zázračného to není.

   

  S Pt100 se při běžných zapojeních dá dostat na přesnost 0.5C zcela běžně, každá desetinka přesnosti pak ale stojí úsilí. Měření s přesností 0.1C také není nijak závratně složité. 

   

  From: Hw-list [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of marian.hubinsky na elso.sk
  Co sa tyka PT100 / PT1000 a PTxx tak na izbove teploty su zbytocne drahe, v tomto rozsahu termistor alebo nejaky kalibrovany digital. 

  Termistor je aj najpresnejsi ale ma nizky rozsah teplot preto sa stale este pouzivaju PT-cka. 
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20151202/a58dc163/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list