OT: Re: CHEM: Převařená voda a minerály

Petr Zapadlo zapik na email.cz
Čtvrtek Červenec 3 18:15:39 CEST 2014


Když už se tu probírá tohle téma.
Neví někdo jak to řešili parníky na moři?
Předpokládám, že nevezli zásobu sladké vody na výrobu páry.
Co říkal kotel na slanou vodu a jak se zbavovali solných usazenin z 
kotle, vždyť jich tam muselo být spoustu.

Díky

Zapik


Dne 3.7.2014 16:10, Draček Fráček napsal(a):
> Ja se vam to pokusim vysvetlit.
> Tvrdost vody se skladá ze dvou sluzek , tvrdosti stale a tvrdosti 
> prechodne.
> Tvrdost prechodna tzv, tvrdost uhlicitanova. Je zpusobena kyselim 
> uhlicitanem vapenatým a kyselým uhlicitanem horecnatym. To je ta 
> tvrdost, kterou lze odstarnit varem, musi to byt skutecny var, kdy 
> voda bubla, protoze prave na bublinkach dochazi k rozkladu 
> hydrogenuhlicitanu na nerozpustne uhlicitany a oxid uhlicity.Oxid 
> uhličity pak vysrszi uhlicitanovou tvrdost.
> Druhou tvrsoti je stála, siranova, tu tvrori soli anorganickych 
> kyselin , predevsim sirany na tuto tvrdost nema var vliv. Zda ma nebo 
> nema cenu vodu prevarovat , to zalezi na tom co vám tece z kohoutklu, 
> nejlepe zjistit dotazem na vodarnach.
> 5l technicke destilky jde koupit kolem 30Kc.
> Aby to nebylo OT tak prechodnou tvrdost by melo jit resit pomoci 
> sdtridaveho mg. pole na privodu vody. Stridave mg. pole by melo 
> vytvaret nano krystaly, ktere se hure shlukuji a tak i pri varu v 
> zehlicce by mely vyletavat s parou ven a neusazovat se uvnitr.
> Misto destilky jde pouzit destovou vodu ,ale diky repce je radu mesicu 
> nepouzitelna kvuli pilu.
>
>
> Dne 2. července 2014 17:59 Alexandra Svobodová <hwnews na zirafoviny.cz 
> <mailto:hwnews na zirafoviny.cz>> napsal(a):
>
>     Dobrý večer,
>
>         je tu i dost lidí erudovaných v chemii, tak mi třeba bude
>     někdo schopen odpovědět na jednoduše vypadající otázku: Co se
>     stane s minerály rozpouštěnými ve vodě, když tuto vodu převařím?
>     Zkušenost říká, že s takto upravenou vodou méně zanášejí
>     spotřebiče, které takovou vodu potřebují dále zpracovávat. Typicky
>     napařovací žehlička. Co to způsobuje?
>
>         Případně ještě jeden dotaz, dá se nějak změkčit velmi tvrdá
>     voda tak, aby byla měkčí, ale tak, aby chemikálie nezničila daný
>     tepelný spotřebič? Nevím, co provede hydrogenuhličitan sodný na
>     horké plotně žehličky a po zkušenostech s kyselinou citrónovou to
>     nemám odvahu zkoušet (vznikla totiž něco jako chemická zbraň a
>     uvnitř žehličky vzniklo tolik sajrajtu, že mi ji to prakticky
>     zničilo).
>
>         Děkuji za případné nápady :-)
>
>         Saša Svobodová
>     _______________________________________________
>     HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz <http://www.HW.cz>
>     Hw-list na list.hw.cz <mailto:Hw-list na list.hw.cz>
>     http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
>
>
>
>
> _______________________________________________
> HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
> Hw-list na list.hw.cz
> http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list

------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20140703/c3b2c6ec/attachment.html>


Další informace o konferenci Hw-list