IDE pro C

Jan Waclawek konfera na efton.sk
Pátek Září 28 11:46:48 CEST 2012


>Povodni autori pri vyvoji toho projektu vraj pouzivali len textovy
>editor. NEVERIM! 

No, to je to, co som pisal ako prve, ze makefile sa nepise ale copy-paste-priohybuje.

V tom Tebou popisovanom pripade je mozne, ze to cele vzniklo za pomoci nejakeho automake (mozno pouziteho len raz a potom bol vysledok rucne upravovany do sucasnej podoby); ale to je to iste copy-paste-prohnutie, akurat nie rucne ale strojove... ;-)


>Ano, kym je v projekte 1 makefile, je to vcelku zrozumitelne a ma to
>plusy, o ktorych pises.

No, ale ved pises o tych plusoch aj Ty... napr.:

>Nebol najmensi problem importovat projekt do Eclipse
>ako makefile typ,

A naviac si uviedol aj to, ako make riesilo modularitu a flexibilitu megaprojektu.

Naopak, t.j. preniest do ineho IDE v Eclipse ci v inom IDE nativne vytvoreny projekt, tak to vobec nemusi byt trivialne. A este menej trivialne bude riesit takyto viac-kniznicovy viac-targetovy viac-jazykovy megaprojekt. A aj ked niektore IDE v skutocnosti generuju makefile a explicitne make v nejakej jeho podobe volaju, takto generovany makefile bude na pochopenie pravdepodobne este horsie zrozumitelny.

Make je programovaci jazyk, a treba sa ho teda naucit. A kedze "recipes" v make nie su nic ine ako prikazy pre shell, tak treba sa naucit aj ten shell, co je tiez programovaci jazyk. To, ze akym sposobom je tento "dvojprogram" napisany, to je presne to iste, ze sa da pekne ci prasacky napisat aj program napr. v C.

No a samozrejme snad nemusim pisat o dolezitosti dokumentacie kazdeho druhu (v tomto pripade dokumentacia "stylu vyvoja", dokumentacia toho makefile, atd.). A samozrejme ani o praxi, ked sa na to zvysoka a zdaleka kasle, aj ked je projekt multiclovekovy naviac robeny s vedomim, ze moze byt posunuty niekomu inemu... :-)


---

Ale kazdemu vyhovuje nieco ine, ba dokonca v mnohych pripadoch je asi pouzit to IDE moze byt aj primerane ci priamo vhodnejsie nez make/makefile (napr. pre konickarov). Pan kolega Sladky je z tych, ktorym toto netreba vysvetlovat; a myslim si, ze nebolo na skodu vymenovat moznosti a uviest fakty.

---

Mimochodom, aby nenastal nejaky trapny omyl: make uprimne nenavidim.

wek




Další informace o konferenci Hw-list