[OT] intalaterina - zpetna klapka

Martin Záruba swz na volny.cz
Úterý Listopad 13 10:55:29 CET 2012


K
2) Ty 4W bohatě stačí a to z tohoto důvodu: Max dopravní výška je sice 0,8m ale představte si to tak, že prostě udělá maximální rozdíl hladin na sání a výtlaku 0,8 m, za předpokladu, že na obě strany působí stejný (atmosferický) tlak. To ale u vás není, protože systém je uzavřený, to znamená, že na obou stranách čerpadla (pokud nepouštíte vodu) je STEJNY tlak. Takže i to malinké čerpadlo by klidně zajišťovalo oběh v okruhu vysokém třeba 100m (samozřejmě pomíjím tlakové ztráty třením v trubkách, takže by voda obíhala moc pomalu, ale obíhala by).
Klapku tam dali protože tak jsou zvyklí u větších čerpadel (oběhová pro topení). Jenže pak zjistili, že to neobíhá, protože těch 0,8m = 0,08Atm prostě tu klapku nepřetlačí. Vykuchat nebo nejak znefunkčnit je snazší, než to přeletovat.
3) Já o žádné vhodné nevím.

Martin Záruba
  ----- Original Message ----- 
  From: Pavel KREJCI 
  To: HW-news 
  Sent: Tuesday, November 13, 2012 9:31 AM
  Subject: Re: [OT] intalaterina - zpetna klapka




  Cerpadlo, ktere je tam ted ma prikon 25W (nevim jestli je to dost). Klapku podle me nema, protoze proc by tam byla jeste na potrubi. I kdyz... tenhle dum me dokazal prekvapit uz leccim...

  Ano potvrzuji, ze zasobnik byl nastaven na 60C a cerpadlo pres spinaci hodiny (zasuvka s cifernikem). Cerpadlo nebezelo jen v noci. Pres den ano, protoze mame male deti.


  1) mam
  2) tady me zarazi to, ze je to jen 4W prikonu a pak max. dopravní výška 0,8 m. Bude to stacit na to, ze je potreba vytahnout vodu o dve patra niz? Nad cerpadlem je tak 30-40cm vysky do zasobniku.
  Proc by tam teda tu klapku davali, kdyz by byla vykuchana?
  3) opravdu neexistuje "externi" klapka, kterou cerpadlo premuze?




  Dne 13. listopadu 2012 6:54 Martin Záruba <swz na volny.cz> napsal(a):

    Problém je následující: Existují dva typy cirkulačních čerpadel. S vestavěnou zpětnou klapkou a bez ní. Protože ty s vestavěnou klapkou jsou zřetelně dražší, používají často instalatéři ta bez klapky a čerpadlo nechají běhat stále. Nastaví na bojleru vysokou teplotu a vědí, že se vám do teplé bude přimíchávat studená z cirkulace (protože pochopitelně čerpadlo nemá dostatečnou sílu aby tlak vody, pokud otevřete kohoutek přemohlo). Ty s vestavěnou klapkou ale mají specielní klapku, která se otevírá jen velmi malým tlakem, takže i to cirkulační čerpadlo ji přemůže. Klapku, kterou uvádíte ale cirkulační čerpadlo NEPŘEMUŽE. Takže je zřejmě zablokovaná, vykuchaná a.p., jinak by vám cirkulace neběhala vůbec. Jediným správným řešením je tedy:
    1) Nastavit těch cca 45stC (to jste udělal, aby ztráty byly co nejmenší)
    2) Nahradit cirkulační čerpadlo typem s klapkou, třeba tímto: http://www.pemtrade.cz/wilo-cerpadlo-star-z-nova-a-cirkulacni/ Podstatné je to A na konci názvu, tedy s vestavěnou zpětnou klapkou. Pokud chcete, existuje ještě typ C, který má navíc vestavěné spínací hodiny.
    3) Původní nevhodnou klapku samozřejmě odstranit.
    Martin Záruba




------------------------------------------------------------------------------


  _______________________________________________
  HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
  Hw-list na list.hw.cz
  http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20121113/566fd63d/attachment.htm>


Další informace o konferenci Hw-list