TV antena?

Cihak na dkv.cst.cd.cz Cihak na dkv.cst.cd.cz
Úterý Únor 14 08:00:17 CET 2012



-----Original Message-----
From: hw-list-bounces na list.hw.cz [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of Petr Tomasek
Sent: Monday, February 13, 2012 10:47 PM
To: HW-news
Subject: Re: TV antena?

> Si to predstavuju analogii k WiFi antenam, kde neni problem pomoci panelove anteny ziskat lepsi parametry, nez jakeho dosahne nekolikanasobne vetsi sito.

WIFI běhá na podstatně vyšším kmitočtu a proto jsou antény s podobným ziskem menší.

>> Zjednodušeně řečeno, čím větší anténa, tím větší zisk.

>Tak moment, to snad zalezi taky hodne na typu anteny, ne?

To je omyl. Pokud jsou srovnávané antény dobře navržené tak stejně velké antény budou mít stejný zisk. V odborné literatuře se délka antény často udává v násobcích vlnové délky. Pak se snadno dá snadno odhadnout zisk který má mít a porovnávat antény na různých kmitočtech. Rozdíly v ziscích stejně dlouhých antén jsou dané kvalitou návrhu a provedením antény. Pokud je anténa krátká zase se musí pro stejný zisk roztáhnout do plochy. Tak je tomu u oblíbených sít. Někde mezi tím jsou třeba různé Quady nebo Colorka. V poměru k délce mají větší zisk ovšem za cenu větší zabrané plochy. Stejně tak sestavy antén jsou jen roztažením antény do plochy.

Zesilovač u antény má jen pokrýt ztráty v kabelu a přešumět vlastní vstup televizoru. Nikdy nemůže z antény dostat signál, který v ní není. To jen neznalí prodejci masírují neznalé kupující pohádkami o tom že 40dB zesilovač je to pravé co ještě potřebují ke štěstí. Většinou je opak pravdou a tyto nekvalitní předzesilovače způsobí mnohem víc problémů než užitku. Vyjímkou mohou být místa kde je nutné mít dlouhý (a tedy ztrátový) svod od antény nebo nutnost rozbočit signál na několik míst (společná anténa). Pak je ale třeba použít kvalitní zesilovač (nejlépe kanálový) s vysokou odolností proti rušivým signálům. Ujišťuji vás, že to opravdu běžné zesilovače v kupovaných anténách nejsou...

	Martin.



Další informace o konferenci Hw-list