Chlazeni SMD vykonovych prvku?

hutta.j na seznam.cz hutta.j na seznam.cz
Sobota Prosinec 15 18:07:14 CET 2012


Uz jsem to tu castecne i nakousl. V ramci rocnikoveho projektu budu muset predvest konstrukci spinaneho zdroje. No a protoze mam hotovy, celkem slusne udelany, linerarni regulator pro laboratrni zdroj, chtel bych pred nej zkusit spinany zdroj z regulovatelnym vystupnim napetim.
V linearnim stupni mam 3ks MJ15003, pricemz jeden pracuje ptoti zbylym dvema.
Linearni stupen jsem konstruoval na U 0-50V, Imax cca 12A, pricem bych max vykon videl nekde kolem 100W spickove mozna i trochu vice. 
Tranzistory jsem daval jen na male chladice, http://www.gme.cz/chladice-ohybane-z-al-plechu/v4554d-p620-004/  pocitam jen s malou vykonovou ztratou na tomto stupni a jako zdroj energie je treba neco s regulovatelnym vystupnim napetim.
S konstrukci spinaych zdroju , zvlaste tech na sitovem napeti, nemam zadne zkusensti, proto jsem se pro zacatek "upnul" na topologii Fly-back a obvody TOPSwitch .
Nozna to neni idealni volba, ale treba TOP271 je MOSFET na 725V se spickovym proudem 11A + zakladni ridici elektronika je ve stejnem pouzdru, to cele za cca 70Kc. 
Mozna to bude cele jinak, jsem ve stadiu pronikani do problemu. Zatim jsme dosel k 
- nutnosti mit druhy maly zdroj z vlastnim trafem (asi  rizenyTinySwitch4)
- zpetnou vazbu klasicky odporovy delic + TL431 + optron s tim, ze spodek delice opru o ridici napeti,kterym se bude regulovat vystupni napeti  

Pozadovany rozsah vystupnich napeti, rekneme 3-50V a proudu od mA po 10A, je problem zvlaste z pohledu navrhu trafa. Zatim jsem dosel k pomeru vinuti cca 8:1 asi namotano na EDT39  Al=340 nH/N^2. Je to spise takovy neodborny odhad nez zaver podlezeny vypocty ci rozsahlou simulaci.

Pri vypoctech jsem dosel k zaveru mit na sekundaru diodu s odolnosti minimalne 200V a trvalym proudem 15A. Frekvence spinani, u TOP 130kHz i kdyby reseni bylo nakonec jine vzdy to bude od 50kHz nahoru.
Mozna by bylo lepsi pouzit neco s TL494, ale i kdyz je to letity odvod nasel jsme pro nej mene informaci nez pro TOPSitch a proste si na nej netroufam. Mimochodem existuje neco jako moderni nahrada TL494?

Hutta
 
---------- Původní zpráva ----------
Od: Jirka 
Datum: 15. 12. 2012
Předmět: Re: Chlazeni SMD vykonovych prvku?

Větší účinnost řeší synchronní usměrňovač (je tam v podstatě FET dioda).

Vůbec ale neuvádíte zapojení, ba ani topologii, takže těžko dál něco 
rozvíjet.

---
Jirka

> Pokud vite o FET diode fungujici na 130kHz tak sem s ni, rad ji pouziji.
> Vice diod, dve diody snizi ztraty o cca 3W,  snizeni stoji jen na diode cca
> 40Kc a
> 18W je spickova teoreticka ztrata pri plnem zatizeni vysledek nevyplati se
> to.
_______________________________________________
HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
Hw-list na list.hw.cz
http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list


Další informace o konferenci Hw-list