RE: Překopnutý kabel hlinikový 4 vodiče v zemi

Jan Kral kral na fortech.cz
Středa Červen 1 00:02:07 CEST 2011


S temi lisovacimi scorkami souhlas, k ruznym litinovym skrinim zejmena s asfaltem jako izolantem bych mel vyhrady. Nedavno nam na zemnim kabelu odesly naraz 2 faze. Po vyhledani a odkryti jsme zjistili, ze v polovine cele delky byla prave litinova skrin s asfaltem (ta 50 let stara technologie). Doslo k tomu, ze na jare vyveraly ze zeme prameny vody a krome jineho byla voda i v trase kabelu a dostala se i do te litinove skrine. Chlapi od CEZu, kteri to spravovali, zminovali, ze je to dost casta zavada techto starych kabelu a zejmena spojek na nich. Dalsi casto zavadou je pry poruseni izolace treba kamenem a nasledne elektrolyticke odplaveni hliniku.
Opravu udelali jak jiz bylo zminene prislusnymi lisovacimi dutinkami a naprosto beznou smrstovackou s lepidlem uvnitr. Dokonce se toto pry prodava cele jako sada, kde je potrebny pocet dutinek, smrstovacek na samotne draty a jedna pro cely kabel. Docela dost si vyhrali s ocistenim kabelu od blata a hliny. Vzhledem k tomu, ze tyto sady maji bezne sebou a bezne to pouzivaji, tak bych teto technologii veril asi nejvic.

S pozdravem JK





Al kabely se spojují lisovacími spojkami. Je to vlastně kus Al trubky odpovídající průřezu vodičů. Spoj se potom umisťuje po  do litinové spojkové skříně a zaleje izolantem (asfalt, dentakryl a podobně). Technologie stará více jak 50 let.

jar.mez na centrum.cz<mailto:jar.mez na centrum.cz> napsal(a):


Uz si to moc nepamatuji, ale maji na AL option kit, kde se pro hlinik sroubovaci svorky nahrazuji bud lisovacima dutinkama a ty se pak zasouvaji do tech jejich drzaku , to jde pro mensi prurezy a pro VN a tluste draty to resi nejakym navlekem na Al kabel, to si uz moc nevybavuji.

Jako vsichni okolo toho delaji desny tajem a  pritom se za silenou cenu snazi prodat to co stoji par haleru.



J.
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20110601/c25ac46c/attachment-0001.htm>


Další informace o konferenci Hw-list