RE: Výbuch vodíku v malém na táboře

bosorka.p na seznam.cz bosorka.p na seznam.cz
Pátek Červenec 29 10:24:17 CEST 2011


Potrebujete neco jako hofmanuv pristroj tedy pokud trvate na PET flaskach dve pet flasky, do kazde zasunout elektrodu a hrdlama ponorit do hrnce tak aby hladina v hrnci vodive spojila obe ekeltrody.
Do vody pridate H2SO4, a protekajici proud provede disociaci H2SO4 na kladne H a zaporne SO4, kationt vodiku pak postupuje k zaporne elektrode ktera mu prida elektron a sloucenim vznikne plynny H2. Naproti tomu aniont SO4 pujde k kladne elektrode , kde odevzda elektrony a eletricky neutralni SO4 ta reaguje s vodou za vzniku H2SO4 a uvolneni kysliku.
Pro proces plati Faradajuv zakon, tedy 
hmotnost vyloucene latky je funkci elektrochemickeho ekvivalentu latky a naboje prosleho roztokem, pricemz naboj je funkci proudu a casu.
Technicky  pridanim kyseliny , cim vice tim to pujde sandneni, ale tim vetsi budete mit problem s elektrodam, ktere pokud nebudou z platiny bude kyselina rozkladat. auto baterka staci, i kdyz 15V je plesich.
Smes vodiku se vzduchem je vybusna v koncentracich 4-77%, bacha pri koncentracich nad 50% to pri 2l petce bude uz docela slusna rana. 
Na tabory zvlaste pro nocni bojove hry s baterkami ja zvlaste vhodnou kratochvili priprava plynne smesi vodiku a chloru nebo flouru, tuto smes lze za jistych okolnosti odpalit pouze pomoci svetla :-)
Kdyz jiz budete kupovat H2SO4 kupte i kyselinu dusicnou a muzete rozjet vyrobu nitroglycerinu chemicky to je mnohem zajimavejsi a bouchato take lepe a radostneji :-)
P.B.
  


P.B.



>
Zdravím,

kdysi tady někdo prezentoval pokus  s výbuchem vodíku na táboře.

Zařízení byla petka s vodou (asi trochu soli kvůli vodivosti). Vodílk
vznikal elektrolýzou.

Chtěl bych to vyzkoušet a ptám se, bude mi stačit na elektrolýzu 12V? (Budu
na místě bez elektriky) Jak dlouho je třeba nechat vodu rozkládat aby to
udělalo efektní podívanou?

Díky

Petr


Další informace o konferenci Hw-list