RE: digitalny generator nahodnych cisiel

bosorka.p na seznam.cz bosorka.p na seznam.cz
Sobota Červenec 16 00:24:55 CEST 2011


Rekl bych ze v pripade Silicon Graphics nejde o digitalni generator ani o softwarove reseni. I kdyz mlzi sw vrstvou a hw kamerou je pod tim zcela analogovy termodynamicky system s vysokou entropii, tedy generator nahody :-)

Kdyz jsme nakousli hw generatory, 

http://web.jfet.org/hw-rng.html
http://www.cryogenius.com/hardware/rng/
http://freecircuitdiagram.com/2009/12/15/low-cost-noise-generator/

Pro predstavu jak vypada profi generator anhody v cene nekolika milionu. Specialni G/As laser predstavuje vlastne sirokopasmovy zdroj 10GHz, tim se sviti do 15GHz optickeho prijimace, ktery izoluje otickou a eletrickou cast, na nej se pripoji min 30GS/s osciloskop a  AD prevodnik v skopu hrne ven nahodna data rychlosti radove 100GB/s.
Soucasti je pocitac  statisticky hodnotici data, ktera z toho lezou, hodnoti se skoro dve desitky veci, mimojine i vazba na samplovaci frekvence atd. pokud se  v libovolnem  sledovanem parametru najde odchylka vetsi nez tusim 1.5% nepovazuji se cisla za nahodna a generator funkcni. Mimochodem, nahodna data z takove veci lze i koupit a neni to nic levneho :-)


PB
  

PB
 
>Neviem na co myslis, ale Silicon Graphics mal na strankach generator zalozeny na spracovani obrazu z kamery, ktora pozerala na tzv. "lava lamp". Toto by malo stacit do guglu (nie som na webe), ale pokial viem, ta stranka uz roky neexistuje.

Toto si myslel?

wek




-----Original Message-----

From:  "balu at home" 

mam taku otazku... "wek jednou posilal odkaz na wiki nejakeho 
sofistikovaneho zdroje nahodnych cisel, myslim ze ani nebyl moc slozity."

vie si wek spomenut? :-))


Další informace o konferenci Hw-list