Re[4]: Jak skladovat máslo (to opravdové, vzpomínáte?)
Dawid Ferenczy
ferenczy na volny.cz
Úterý Listopad 23 17:01:23 CET 2010
Puvodni zprava "Re: Re[2]: Jak skladovat máslo (to opravdové,
vzpomínáte?)" od "Pavel Troller (hw-list na list.hw.cz)" z 23. listopadu
2010, 13:47:51,
msgid:20101123124751.GA2135 na tangens.sinus.cz (2893 bajtu):
PT> 4) Ten tvaroh se buďto osladil a snědl, nebo se udělala rozhuda
PT> apod., nebo se právě dal na talíř, mírně osolil (aby příliš mnoho
PT> soli nebránilo biologické fermentaci), okmínoval a dal pod sklo
PT> (byl na to takový zvon, právě jako na syrečky) a dal za okno na
PT> sluníčko. 5) Za pár dní (závislé na teplotě a slunci) - obvykle
PT> tak do týdne - tvaroh změkl, zežloutl a stal se z něj neuvěřitelně
PT> dobrý vyzrálý syreček, který dneska nemáte šanci sehnat. Ten
PT> stačilo jen lehce dosolit a byla to taková lahůdka, že vždy byla
PT> ihned pryč. Mělo to i typické syrečkové "aroma". Mám obavu, že
PT> dnes budou chybět suroviny - dnešní potraviny jsou tak nacpané
PT> chemií, že už podle mne neproběhne ten správný "zrací" proces a
PT> ten tvaroh se zkazí, zplesniví, zežlukne, prostě bude fuj :-(. Šlo
PT> by to asi z toho mléka, co se prodává v těch automatech přímo od
PT> krav, už delší dobu si říkám, že bych si tam nějaké zase jednou po
PT> 40 letech koupil, ale ještě jsem u žádného nebyl... S pozdravem
PT> Pavel
Vyborne, diky za popis. Abych to tedy shrnul, postup by mohl byt
nasledujici:
1. nechat zkysnout cerstve kravske mleko (napr. z automatu)
2. prevarit a prefiltrovat, cimz vznikne tvaroh
3. mirne osolit a okminovat a nechat napr. v hrnecku s poklickou v teple
Nevynechal nebo nepochopil jsem neco spatne?
--
Dawid Ferenczy
http://www.ferenczy.cz
Další informace o konferenci Hw-list