info o GSM modulech

Vláďa Anděl vaelektronik na vaelektronik.cz
Pátek Červenec 23 09:21:13 CEST 2010


Dobíjení se teď snažím počítat. Chtěl bych to doplnit do tohoto zařízení http://vaelektronik.cz/epd160r.html Celé zařízení funguje jako dioda, el. potenciálem chrání proti korozi nějaké potrubí které vede v zemi v blízkosti tramvajových kolejí. Samotné zařízení je napájeno z primární baterie, v závěrném směru si vezme 5 uA. Když tam teče proud v propustném směru, spotřeba se zvedne a z úbytku (20 mV) si vytvoří napájení.  takže pak z baterky nebere nic. Ten měnič dává cca 1-2 mA/12V velmi nepravidelně po dobu cca pár hodin denně (v závislosti na spoustě místních podmínek).  

Klasická "mobilová" Lion baterka 0,6 Ah (datasheet jsem od takové nenašel) by se mohla chovat podobně jako tahle
/www.batteryspace.com/prod-specs/ICR18650NH-2200.pdf
kde je samovybíjení při polovičním nabití na 3,8V 20% za 3 měsíce pro -20 až +45 st.C. To je 40 mAh za měsíc. Pokud budu uvažovat odeslání jedné zprávy včetně připojení k síti např. 1A po dobu 20 vteřin, je to 5,6 mAh na jedno spojení. I kdyby to vysílalo 1x za týden, je to cca 23 mAh za měsíc. K tomu trvalá spotřeba nějakého RTC nebo procesoru na 32 KHz cca 15 uA, to je 11 mAh za měsíc. Celkem 74 mAh za měsíc, tedy cca 2,5 mAh za den. To by mi ten měnič mohl dát. 

Životnost baterie udržované na 3,8V a s minimálním odběrem by měla být dobrá, stejně ale nepředpokládám víc jak 5 let.Otázka je, jestli se za 5 let taková baterka ještě sežene.

Druhá možnost jsou primární alkalické články (3x AA). Samovybíjení téměř žádné, při odběru 34 mAh za měsíc to je 2 Ah za 5 let. Za těch 5 let stejně odejdou stářím, možná vydrží jen 3 roky. Jsou podstatně levnější než Lion a koupí se na každém rohu. Takže v mém případě bych asi dobíjení neřešil.

Anděl 
  ----- Original Message ----- 
  From: jevem 
  To: HW-news 
  Sent: Friday, July 23, 2010 7:33 AM
  Subject: Re: info o GSM modulech


  Můžete prosím prozradit, jak máte řešeno nabíjení ? Docela by mne zajímala výdrž akumulátoru, když se dejme tomu 1x pravidelně za měsíc připojíte a 1x nepravidelně. Co to asi udělá s akumulátorem ? 
  Ptám se z toho důvodu, že mám něco podobného a zápasím se zdrojem. Rozdíál je v tom, že já se připojuji každé 2 hodiny na minimálně 30s, čekám na příchozí zprávu. Pokud není, tak vypnu modem, pokud je, tak se zpracuje a odešle SMS a vypne modem. K tomu všemu se 1x za den odešle SMS na 3 čísla. To okolo měří nějaké veličiny každých 10 minut. Po většinu času to má příkon do 10uA. Celé to napájím z 12V/7Ah Pb. Přesto zápasím se samovybíjením aku, s vlivy počasí atd. Osobně si myslím, že by to chtělo FV článek, který by dobíjel provozní aku, ale o tom zadavatel nechce slyšet.
  Jirka
    ----- Original Message ----- 
    From: Vláďa Anděl 
    To: konfera 
    Sent: Thursday, July 22, 2010 10:59 PM
    Subject: info o GSM modulech


    Dobrý den,
    uvažuji o použití GSM modulů a potřeboval bych nějaké základní informace.
    Moduly budou použity tak, že pokud se nic závažného neděje, bude modul vypnutý a probudí se např. 1x za měsíc. Odešle pár dat, typicky napětí baterky a pár stavových signálů. Pokud se něco děje, vyšle zprávu okamžitě.

    1. Musí se při tak malém objemu dat z každého modulu platit nějaký paušál, nebo se platí jen za přenesená data? Těch modulů bude více (desítky) a všechny budou soustředit data na jedno společné číslo.

    2. Když se modul zapne, předpokládám že jako u mobilu bude chvíli hledat síť. Jak dlouho to může trvat a jakou při tom (a při vlastní relaci) může mít spotřebu? Moduly budou mít stabilní umístění. Dá se jim nějak nadefinovat aby se přednostně připojovaly ke stále stejné buňce a aby se tak hledání sítě urychlilo? Zařízení bude napájeno z baterií s velmi omezenými možnostmi dobíjení. Stačí GSM modulu jeden článek lion?

    Anděl


----------------------------------------------------------------------------


    _______________________________________________
    HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
    Hw-list na list.hw.cz
    http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list



------------------------------------------------------------------------------


  _______________________________________________
  HW-list mailing list  -  sponsored by www.HW.cz
  Hw-list na list.hw.cz
  http://list.hw.cz/mailman/listinfo/hw-list
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20100723/15c7c327/attachment.htm>


More information about the Hw-list mailing list