RE: interaktivní tabule

Šerých Jakub Serych na panska.cz
Pondělí Duben 19 22:03:37 CEST 2010


Dobry den,
ano ve skole mame dva typy tabuli, oba maji sve vyhody, ale take stinne stranky.
Jednak mame tabule SmartBoard - to jsou me oblibene. http://smarttech.com/
Druhy typ jsou tabule ActivBoard Promethean http://www.prometheanworld.com/server.php?show=nav.15

Oba dva typy v principu funguji jako obrovsky tablet, na ktery se promita obraz z projektoru.

Tabule SmartBoard

- pracuji na odporovem principu, uplne stejne jako vetsina touchscreenu na ruznych mobilnich zarizenich. Dve odporove folie vzajemne oddelene periodicky umistenymi pruznymi mikrokulickami. kdyz je promacknutim prokontaktite mezi sebou, muzete merit odpor v horizontalnim a pote vertikalnim smeru a dostanete souradnice.
Vyhody tabuli SmartBoard:
- na tabuli jsou ctyri zlabky s barevnymi "fixy" a jeden s "houbickou" a kantor absolutne nemusi o nicem premyslet a pouziva ty nastroje velmi prirozene. (muze psat i prstem, kdyz si zvedne pisatko ze supliku a treba odlozi na stole na druhem konci ucebny, jinak prst funguje pro ovladani kurzoru mysi :-)))Samozrejme to ma jeste nabidku ikonek s dalsimi nastroji, ale za nekolik let intenzivniho pouzivani jsem neco z ni pouzil na prstech spocitatelne.
Nevyhody:
-tabule ma pruzny a relativne mekky povrch (nejaka plastova folie), takze neni uplne student-fest
-odporovy princip vyzaduje dost castou kalibraci a obcas se i behem jednoho dopoledne dost neprijemne rozjede (osobne mam dojem, ze je to hodne zavisle na teplote)

Tabule ActivBoard

- pracuji na induktivnim principu (za povrchem jsou matice dratku a v (pasivnim) pisatku je rezonancni obvod, jehoz parametry navic menite mackanim tlacitek na pisatku). Funguje to velmi podobne jako napriklad tablety Wacom.
Vyhody
- velmi tvrdy keramicky povrch, skutecne hodne student-fest a velmi dobra stabilita kalibrace (vpodstate nepamatuju, ze bych to nekdy musel bezduvodne reaklibrovat).
Nevyhody
- zasadni nevyhoda je v tom, ze pouzivate JEDINE specializovane pisatko (velmi pripominajici pero tabletu) a vsechny ukony (treba zmenu barvy nebo prepnuti z rezimu psani do rezimu mazani atd.) musite resit klikanim v paletkach. To je behem rozjeteho vykladu opravdu velmi neprijemne, nikdy jsem si na to nezvykl a v ucebnach s temito tabulemi ucim opravdu jen velmi nerad - respektive ucim tam bezne, ale tabule pouzivam jen v momentu nejvyssi nouze.
Na druhou stranu musim uznat, ze software pro ActivBoardy je vyrazne propracovanejsi nez ten SmartBordacky (umi to spoustu ruznych cicurinek - pravitka, kruzitka a uhlomery, integrace flashe, takze si kantor muze vytvaret sve interaktivni aplikace atd atd.) Ale k tomu, abyste vlitli do tridy a prirozene to pouzivali misto obycejne kridy to fakt moc neni.

Toz asi tak.... (to jsem se nejak rozkecal...)

Jakub Serych



________________________________
From: hw-list-bounces na list.hw.cz [mailto:hw-list-bounces na list.hw.cz] On Behalf Of Kručinský Ladislav
Sent: Monday, April 19, 2010 9:32 PM
To: HW-news
Subject: interaktivní tabule


Zdravím konferující.
Tuším, že to byl Jakub Šerých kdo tady vzpomenul někdy dávněji, že používá na škole interaktivní tabuli. Byli jsme teď na výjezdním zasedání v hotelu Břízky v Jablonci a tam měli v konferenční místnosti tabuli na kterou se promítalo z dataprojektoru ale zároveň na ní svítilo světýlko, byla u ní tlustá "průpiska" s tlačítkem která pochopitelně nepsala a ze zadní strany tabule vedly dráty. Bohužel nikdo momentálně nebyl přítomen aby mi vysvětli princip. Domnívám se, že se v podstatě jedná o velkoplošný dotykový senzor, který ve spojení s vhodným SW kreslí na tabuli pomocí dataprojektoru. Mám pár dotazů:

  *   Je zmíněný princip správný ?
  *   Používáte to někdo ?
  *   Je nutný pevný držák pro dataprojektor nebo se to dá jednoduše kalibrovat i s volně loženým projektorem.
  *   Inteligence je uvnitř tabule nebo se musí používat ještě externí PC ?
  *   Jak se to ovládá, respektive k čemu je tlačítko na průpisce ?
  *   Lze kreslením vytvořit obrázek, který je "nad" třeba promítaným schématem a můžu ho sloučit nebo naopak vymazat ze schématu (něco jako objekty v CorelPhotoPaint) ?

Moc děkuji za informaci, ono něco málo je na NETu ale rád bych byl za osobní zkušenosti.

Zdravím

Ing. Ladislav Kručinský
specialista servisu - školitel
Linde Material Handling Česká republika s.r.o.
Polygrafická 622/2
108 00 Praha 10 - Malešice

Tel: 271 078 106
Mobil:  602 213 486
Fax: 271 078 299
ladislav.krucinsky na linde-mh.cz<blocked::mailto:jmeno.prijmeni na linde-mh.cz>
www.linde-mh.cz<http://www.linde-mh.cz/>

------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20100419/a2ed110d/attachment.htm>


More information about the Hw-list mailing list