Paramety tranzistoru SOA?

Novotny Pavel novotny.pp@atlas.cz
Sobota Září 5 18:59:56 CEST 2009


Zkusim to trochu osvetlit snad se neseknu, kdyztak me nekdo opravte. 

VDSS=30V je maximalni napeti, ktere muze byt mezi S a D, presneji jde o minimlni maximalni napeti u ktereho vyrovce garantuje, ze ho T prezije a muze ho spinat
Id=15A je v prve rade reklamni cislo, ktere vyrobce vybral na prvni stranu DS, pri blizsim zkoumani zjistie, ze jde o max. proud,ktery T muze spinat pri nejakych vyrobcen definovanych podminkach, ze pri VGS=10V a treplote 25C
RDSon 7.5mOhmu je maximalni odpor tranzistoru v sepnutem stavu, jinak receno sepnuty tranzistor se tvari jako ospor s odporem 7.5m.
SOA 
Na x ose napeti, 0 az VDss 30V , na ose y lze odecit proud, ktery pri chceme spinat, pokud prusecit techto bodu lezi uvnitr SOA bez casoveho omezeni muze v tomto rezimu tranzistor pracovat rvale, pokud v plose s omezenim 10ms muze spinat dany bykon po dobyu max 10ms atd.
Pri 12V lze rici, ze T dokaze trvale pracovat s ~ 6A 
Pri 24V budou 3A  asi tak nahrane.

Ono zalezi v jakem rezimu T pojede, pokud bude T spinat v nejake vyssi frekvenci tak zacnou hrat roli ztraty pri prechodu z On do Off, okud T sepne jednou za x hoodne dlouho budou prim hrat ztraty na nahradnim odpru RDsOn.

Tak asi tak

PN





Od: Dolnsky Pavel
Přijato: 5.9.2009 11:42:12
Předmět: Paramety tranzistoru SOA?
Dobry den,
najde se dobra duse a vysvetli mi vyznam jednotlivych parametru u tranzistoru MOSFET. Napriklad u IRF7455 viz odkaz se uvadi VSD=30V a Id=15A , zaroven se doctu, ze RdsOn je 6.9mOhmu pri VGS=4,5V a Id=12A. Zaroven, ale najdu graf SOA v kterem mi neni jasny vyznam car s uvedenymi casovymi udaji?
Jaky proud dokaze tento tranzisot spinat pri VSD=12V respektive VSD=24 a ovladacim napeti VGS=4.5V.
Posledni otazka, jak zjistim jak moc se bude tranzistor pracujici v spinacim rezimu zahrivat?
Dekuji za pomoc
Pavel
http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irf7455.pdf


Další informace o konferenci Hw-list