OT na pátek I: Fyzika pro kuchaře

Pavel Troller patrol@sinus.cz
Pátek Září 4 16:13:09 CEST 2009


Zdravím,
  první páteční téma otevírám inspirován popáleninou na ruce. Chystal jsem se
tu cosi smažit a pánev byla čerstvě opláchnutá, takže na dně byly zbytky vody.
Ty byly přelity vyšší vrstvou oleje a pánev byla na poměrně prudkém ohni.
Právě, když jsem měl ruku nad pánví a chystal se vložit objekt ke smažení,
zbytek vody se explozívně vypařil. Ozvalo se silné třesknutí a z pánve 
vyšplíchl olej s teplotou o hodně více než 100C přímo na mou ruku. Tím to
skončilo, voda byla pryč. Olej měl více než 100C proto, že předmět, který jsem
tam přeci jen vložil, ihned začal bublat a smažit se.
  Otázka je: Proč se v takovém případě voda nezačne vařit plynule, nebo nedá
alespoň nějaké varování, že se tohle chystá provést ? Proč je tato stavová
přeměna takto prudká a nastane při teplotě výrazně vyšší než 100C ? Vždyť
hydrostatický tlak cca 1cm oleje nemůže bod varu vody prakticky ovlivnit...
  S pozdravem Pavel Troller



Další informace o konferenci Hw-list