Re: LED a tlacitko na jednom pinu MCU

Vaclav Peroutka vaclavpe@seznam.cz
Pátek Leden 2 21:16:12 CET 2009


Mno, pro zmenu nechapu ja tu Vasi uvahu ;-) Vychazim z toho, ze bych byl rad, aby,kdyz stisknu tlacitko, LED nesvitila (nebo svitila nepostrehnutelne - tedy daleko mene, nez v beznem provozu). Pokud pouzivam ADC, nejsou pro mne rozhodovaci urovne vstupu neco, co by mne zajimalo.

Pokud se Vam pouziti ADC nelibi, tak to zkusit pres urovne - souhlasim. A ted, abych neplacal blbosti, budu konkretni - ja vetsinou pouzivam PICy. U tech malych je pro Vcc=5V vstupni napeti pro uroven "L" definovano bud jako 0.8V ( pro TTL vstup) nebo 0.2Vcc (pro vstup se Schmittem), tedy 1V.  Vezmeme tedy 1V. Pro obycejnou cervenou LED je Uak kolem 1.8V. A proud 10mA mi da odpor 330Ohmu. Pokud stisknu tlacitko, budu mit 660Ohmu, proud 4.8mA a napeti na "spodnim" odporu nejakych 1.6V. To nepujde. Abych se dostal pod vytouzeny 1V, potrebuju pomer odporu 1/3.2 -> takze kdyz nahore bude 330Ohmu, dole musi byt maximalne 150Ohmu. A mam kyzeny 1V.

A ted si, kdo mate zajem, zkuste - vezmete zdroj 5V, cervenou LEDku a odpory 330 a 150Ohmu. Otazka zni - bude pokles jasu LED dostacujici, aby slo odlisit stisknute tlacitko od vystupni signalizace ? Ja, kdyz se na to ted divam (obyc. predplysakova LED), tak mne to nedostacuje.

Nebo jsem Vas zkratka jen nepochopil ?


----- Original Message ----- 
From: Jaroslav Lukesh

No možná než začnete takovéto úvahy, podívejte se na rozhodovací úrovně 
příslušné logiky ;)

Pak zjistíte, že ten odpor u tlačítka může být dokonce stejně velký, jako 
ten u diody.




Další informace o konferenci Hw-list