Zdravotne nezavadne puzdro pre termo-cidlo

Pavel Hudecek phudecek@tiscali.cz
Sobota Březen 8 22:32:11 CET 2008


Za poslední cca rok jsem narazil na 2 zprávy týkající se zjištění, že 
nekteré plasty běžně používané v potravinářství (lahve na pití, nádobky na 
jídlo k ohřátí, rychlovarné konvice, ...) uvolňují nějaké látky, o kterých 
se dříve soudilo že jsou neškodné. V obou případech se později zjistilo, že 
daná přísada má i ve stopových koncentracích hormonální účinky. V prvním 
případě (příměs BPA) to má při dlouhodobé konzumaci vést u mužů k příznakům 
podobným cukrovce a u žen zas ke zvýšení rizika rakoviny prsu. Autoři studie 
to dávali do souvislosti s nárůstem cukrovky v populaci rozvinutých zemí, ta 
druhá přísada způsobovala zas něco jiného, ale moc zdravé to taky nebylo. 
Česky to vyšlo na osel.cz, nebo scienceworld.cz.

Ještě ke kondenzaci (reakce na starší zprávu):

Při kondenzaci vody na čidle, nebo ztékání vody zkondenzované na pokličce se 
mohou aditiva z plastu ještě snadněji uvolňovat, než když se bude čidlo 
vařit přímo v jídle. Destilovaná voda dokáže rozpouštět i věci, které se 
normálně zdají být nerozpustnými.

PH

From: "Miroslav Sinko" <sinkomiro@rocketmail.com>
Sent: Friday, March 07, 2008 8:54 PM
Odhliadnuc od mojej otazky.. Je teda pozivanie vody z plastovej
rychlovarnej konvice dlhodobo skodlive? V praci si caj varim denne...
Doma preferujem varenie v skle na sporaku, ale obcas sa nevyhnem ani
konvici.


From: "Miroslav Sinko" <sinkomiro@rocketmail.com>
Sent: Friday, March 07, 2008 9:03 PM
S tym cidlom vo vzduchu v hrnci to "zdravotne" vidim tak isto, ako
ponorene vo vode. Para stupa, obteka cidlo, pristava na
stenach/pokryvke, kondenzuje a vracia sa do hrnca. Z cidla strhava to,
co neviem co je, ale ak to ma byt zavadne pri ponoreni do vody, bude to
zavadne aj takto...




Další informace o konferenci Hw-list