solarni elektrarna

Tomáš Tomáš tom.tore@seznam.cz
Středa Červen 6 21:05:13 CEST 2007


Na uvod , neni vetsi blbosti nez slunecni elektrarna budovana v CR pro ucely dodavani energie do site.
Pokud jde o ceny tak to je tusim takto, energeticky regulacni urad stanovuje kazrorocne povinou vykupni cenu za kterou musi distribucni spolecnost nebo CEPS energii vykoupit. Pro solar aktualne tusim plati  13200 Kc/MWh. Alternativne muzete energii prodat komu chcete a pak pozadat o tzv. Zeleny bodus coz u solaru cini 12590 Kc. Jinak mrknete na Fa od energetiku, vesele vam tak preuctovavaji prispevky na tu zelenou elektrinu.

Technicky to vypada asi takto, v CR dopadne  na 1m2 za rok cca 1MW/h slunecni energie, teoreticky maji solarni panely za idelaniho stavu ucinnost 15%, ale klidne to muze vyt i jen 2%. Pokud jde o ztratu ucinnosti tak solidni prameny hovori o minimalne 1-2%/rok. Dalsi snizeni ucinnosti je diky spinavemu sklu, v CR zvaste aktualni, mame jedny z nejvetsi hodnot poletaveho prachu v EU. 
Sledoval jsem dve "solarni elektrarny" vybudovane s velkym humbukem za nase prachy, ale ani jedna nedosahovala vyse udevenych teoretickych hodnot a provozovatele rychle stopli online data, ktera byla triskni.
Jinak receno solarni elektrarna se mozna vyplati pokud jste dostatecny ritolezec a budete vyzobavat ruzne dotace a jine bodusy z EU a CR jinak je to totalni financni sebevrazda.

Pokud jde o to zda je to ci neni ekologicke. Mrknete na ceny Solartecu, pricemz panel je z kremiku, hliniku a trochu  medi. Al a Si jesou na Zemi velmi rozsirene prvky a jejich cena je cenou energie spotrebovane na jejich  ziskani a zpracovani, jinak receno cena solarniho panelu vice mene odrazi mnozstvi energie spotrebovane na elektorlyzu hliniku a termicke cisteni kremiku. Energie je samozrejme z neobnovitelnych zdroju a ted at mi nekdo vypravi neco o ekologii a slunci do skol.

Tak at nam sviti

P.S zkste vitr tam se plati 2460 nebo biomasu 2290 az 2930 

>Vzhledem k tomu, že investice je velmi výhodná jen a jen proto, že výkupní 
ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů jsou několikanásobně vyšší než z 
klasických neobnovitelných  a toto je dotováno státem, tak hlavní riziko 
vidím v nestabilitě této dotace. Může změnou zákona najednou zmizet a nebo 
se i zvýšit.



Další informace o konferenci Hw-list