RE: [OT]: Ekokom paragraf 15a

Tomáš Tomáš tom.tore@seznam.cz
Neděle Prosinec 9 16:41:51 CET 2007


Ekologie a statem narizena nebo podporovaná ekologie jsou dve naprosto rozdilne sveci. Aniz bych rozpoutával flame uvedu par prikladu

- My stastni majitele automobilu na naftu jsme si nemohli nevsimnout zdrazeni a zhorseni kvality prodavane nafty, ktere se dosahuje prdanim nejakeho "ekologickeho" svinsta na bazi esteru. Zeleny nadsenec si rekne fajn, snizuje se zavislost na neobnovitelnych zdrojích a soudruzi zemedelci mají praci. Informavaný jedinec se nestaci divit, na vyrobu 1l tohoto uzasneho aditiva se v prubehu vyroby, zpracovani a dopravy spotrebuje cca 1.25 až 1.5l klasické motorove nafty a jak rika Horst: " a to se vyplatí". Dalsim efektem je skutecnost, ze jezedaci pestuji energerticke plodiny, diky cemuz stoupaji ceny komodit jako je obili, nasledne mleko, maso atd.

- O uzasne solární energeticem ji ucinnosti a ekologicnosti se tu jiz nescetnekrat diskutoval, tak ji uvadim vice mene pro uplnost. Poctive jsem hledal jedinou relevantni studii, která by vůbec pripustila, ze je FV panel v podmínkách CR chopen za svou zivotnost vubec vyrobit to co se při jeho vyrobe spotřebovalo, nenasel, když nasel tak to byla snuzka zvastu a demagogickych tvrzeni solarni loby. Včera jsou v souvislosti s nasim věhlasným lupicem Frantou cetl, na internetu, dobrou radu jak ty prachy vyprat a to postavit solarni elektrarnu, ekologa se nikdo nezepta kde vzal prachy na 10ha panelu :-)

- vetrna energetika, no super jako doplnkovy zdroj, pro lokalni pouziti, ale jako velky zdroj, vzdyt je to nanic, kdyz to musim stejne zalohovat v uhli. Další veci je lokalita umisteni, uprostřed pouste proc ne, na vrcholcich Krusnych hor 200 od prvnich staveni no nevim, podle rady studii jedna takova vrtule ovlivňuje biotop a vyskyt vetsich živočichu v okruhu az 3km.

- Dotace na TC. Nejsem primarne odpurcem TC jako takovych jen jsem odpurce ekologických dotací na neco co ma pomerne sporne ekologicke dopady. Dalsi vec je, ze dotovani nejsou obcane/uživatelé, ale vyrobci a vypracovatelé ruzných nesmyslnych studii


- OEKOKOMu se tu zrovna hovorí tak snad jen jedna informace rocni odmeny pro top management mají 7 nul :-)


Abych nevypadla jako nepritel ekologie tak uvedu par prikladu toho co by stat naopak delat mel a nedela.

- Dotovat, ci lepe podporovat nízkoenergetickou vystavbu, v nasich podmínkách vazne není duvod proc mit v baraku 20kW kotel na vytapeni. Nepovolovat stavby verejných (kancelarskych) budov s vysokou narocnosti na energie. Nicmene to bych asi chtel moc, když samo ministerstvo životního prostředí letos utratilo 5M za klimosku do jídelny.

- Narovnat trh a odbourat nesmyslne dotace diky kterym se vyplati prevazet polska kurata do Spanělska a spanelska do Danska.

- Zakazat uvadet na trh spotrebice s vysokou spotřebou ve StandBy rezimu

- Zrevidovat statni populacni a dotacni politiku, ale to jiz není primarne ekologie, i kdyz ...



Další informace o konferenci Hw-list