OT: Re: :http://www.akonezomrietskor.sk/Skodlivost_mikrovlnek.aspx

František Burian BuFran@seznam.cz
Středa Listopad 15 13:55:31 CET 2006


< >Magnetronem generované mikrovlny bombardující jídlo nutí bipolární molekuly,
< aby ve snaze přizpůsobit se jejich frekvenci, rotovaly milióny krát za vteřinu.
< >"Zmítání molekul přímo uvnitř jídla vyvolá třecí teplo, >které ho vaří zevnitř.
< Násilím vyvolané molekulární tření >ovšem současně značně poškozuje strukturu
< všech >okolních molekul; nezřídka je úplně roztrhá nebo >přinejmenším značně
< deformuje. (Věda tomu říká >"strukturální izomerie".) 
< 
< Skutočne je mechanizmus pôsobenia mikrovĺn na jedlo taký ?

Já bych řekl že to není až tak horké :) mikrovlny skutečně rozechvívají molekuly vody, 
ale k žádnému "tření" tam snad ani nedochází, protože mezi těmi molekulami je obrovský 
prázdný prostor :) Na to aby molekuly se úplně "roztočily" by bylo potřeba obrvské energie,
 snad s přirovnáním ke slunci, tam to s tou mikrovlnkou asi někdo přehnal a pustil ji naplno :D :D

Ten pohyb pokud si dobře pamatuju ze základky (pokud ne tak mě neukamenujte :P ) se 
jmenuje Brownův, čím vyšší teplota, tím vyšší rychlost pohybu. (molekuly tělesa při 0K se 
nehýbou). No a ten pohyb je vyvolán nad grilem úplně stejně jako v oné mikrovlnce => 
tepelným zářením, což je taky elmag záření ale o hooodněvelé frekvenci, které neprostupuje 
materiálem, případně pomaleji než 2.4GHz tohle záření snímají Termokamery (bolometry)

Pokud je to opravdu tak nebezpečné, jak tam píšou, tak v tom případě je úplně stejně 
nebezpečné vůbec si ohřívat jídlo na plotýnce nebo nad plamenem, nedejbože v zimě zapínat 
tělesa topení a vystavovat se "nebezpečí" jen abysme se ohřáli :D 

Prostě na pobavení fakt super.

Něco jiného je však změna chemického složení potraviny, to je pravda. Molekuly se rozbíjejí a 
mění své složení, díky bohu však zato, ne nadarmo máma říká kuchyni "chemická laboratoř", a 
sama se zove "chemikem-biologem". Představte si polévku, která by bez tepla neprošla 
chemickou změnou, koření leží na dně, tuky plavou na povrchu, kusy masa skoro ještě živé, tuhé 
zelenina tuhá, křupavá, všechnz ingredience ostře oddělené :D :D Myslím že bych ji nejed ... co Vy ?



Další informace o konferenci Hw-list