Re: Nabíječ akumulátoru Banner GiV

Pavel Hudecek phudecek@tiscali.cz
Pátek Březen 3 11:29:06 CET 2006


300 mA je pro 6 Ah tak nějak na hranici, takže to bez pohledu do DS, nebo experimentu exaktně rozhodnout nelze:-) Téměř určitě to stačit bude, ale nabíjecí doba bude rozhodně na trakční akumulátor nechutně dlouhá. Trakční znamená, že jej lze nabíjet/vybíjet velkými trvalými proudy a že to lze dělat často, třeba i několik úplných cyklů každý den. Pro zálohování nemá smysl za takový aku utrácet, když tam můžete dát gelovku z GM, nebo GESu za pár drobných.

PH
  From: Pavel Krafcik 
  S tím proudem to chápu. Asi to nebylo jasně pochopitelné, myslel jsem tím, že větší proud než 300mA to nedá. Menší, podle odběru baterky, samozřejmě ano. Je to kvůli napájecímu trafu a regulátoru - 723 + výkonový tranzistor, aby neshořely. Ale otázka zůstává: Stačí snížit napětí na jeden článek pro GiV akumulátor? 

      
    Druhá věc ovšem je, že by se při napěťovém nabíjení měl proud limitovat, aby se něco nespálilo, když bude akumulátor chtít třeba 20 A:-) Taková nabíječka tedy nejprve nabíjí proudově a až napětí dosáhne nastavené hodnoty, začne proud klesat, takže napětí už dále neroste. Limit bývá doporučován mezi 0,5-1 C (v tomto případě tedy 3-6 A). Menší limit vede k delší nabíjecí době, jinak nejspíš ničemu nevadí (pokud dostatečně překračuje konzervační proud). 300 mA je ovšem už jen 0,05 C, což je tak na hranici.
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: http://list.hw.cz/pipermail/hw-list/attachments/20060303/351dbe62/attachment.htm 


Další informace o konferenci Hw-list